Avtalet klart: ”Har tagit tillbaka kontrollen”

Uppdaterad
Publicerad

Avtalet mellan EU och Storbritannien är klart. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen uttrycker en lättnad över att överenskommelsen efter flera år nu är i hamn.

Även Storbritanniens premiärminister Boris Johnson är nöjd.

– Vi har tagit tillbaka kontrollen över våra lagar och vårt öde, säger Johnson.

Ursula der Leyen understryker att förhandlingarna har varit hårda, men att man nu är överens med Storbritannien om en ”rättvis och balanserad uppgörelse”.

– I dag känner jag tillfredsställelse och, ärligt talat, lättnad, säger hon vid en presskonferens och beskriver skilsmässan som ”en ljuv sorg”.

Brexit

Parterna har bland annat träffat ett övergångsavtal om fisket i Storbritanniens vatten som sträcker sig över fem och ett halvt år. Just denna fråga har varit en punkt där London och Bryssel har haft särskilt svårt att enas.

Med på presskonferens var också EU:s chefsförhandlare Michel Barnier, som påpekar att det sorgligt att Storbritannien nu på allvar lämnar. Men han uttrycker också en tacksamhet för att avtalet nu är klart.

– Från och med januari kommer det att bli verkliga förändringar för både medborgare och företag, det är konsekvensen av brexit, säger Barnier.

Johnson: ”Tagit tillbaka kontrollen”

En märkbart nöjd Boris Johnson meddelar på en egen presskonferens att Storbritannien i och med överenskommelsen slutit sitt största handelsavtal någonsin.

– Vi har tagit tillbaka kontrollen över våra lagar och vårt öde, säger premiärministern.

Labour kommer att rösta för avtalet, säger partiledaren Keir Starmer till Reuters på julaftonskvällen.

Statsminister Stefan Löfven säger i ett uttalande att avtalet är ”en viktig grund för den fortsatta relationen med Storbritannien”. Löfven anser att en gemensamt framtagen överenskommelse innebär att båda parter står ”bättre rustade”, men poängterar att det ”naturligtvis kommer att märkas att Storbritannien nu lämnar EU.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brexit

Mer i ämnet