Förhandlingarna mellan Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen ser på fredagskvällen inte ut att leda till ett handelsavtal. Foto: Matt Dunham/AP/TT / Johanna Geron/AP/TT

Ursula von der Leyen: Stor sannolikhet att det inte blir något avtal

Uppdaterad
Publicerad

Det är större sannolikhet att det inte blir ett handelsavtal, än att EU och Storbritannien kommer överens. Det är budskapet från EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på fredagseftermiddagen.

Boris Johnson säger att britterna i så fall kan få samma handelsvillkor som Australien.

– Var försiktig med vad du önskar, varnar Malcolm Turnbull, tidigare premiärminister i Australien. 

Storbritannien lämnade formellt EU i januari i år men fram till den sista december tillhör landet EU:s inre marknad. Hur framtidens handel kommer att se ut hänger på om EU och britterna kommer överens om ett nytt handelsavtal.

Men förhandlingarna mellan EU och Storbritannien har fastnat och varken EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen eller Storbritannien premiärminister Boris Johnson verkar tro att de kommer komma överens innan tidsfristen går ut. Utan avtal kommer EU och Storbritannien handla utifrån Världshandelsorganisationens regler, med höjda tariffer och ökade kontroller som följd.

”Förbered för en australisk modell”

Boris Johnson har tidigare sagt att britterna och företagen ska göra sig redo för en hård Brexit och handelsvillkor lika de som Australien har med EU.

– Vi avbryter inte samtalen, förhandlingarna fortsätter. Men med tanke på var vi står är det viktigt att alla nu förbereder sig för den australiska modellen, sa premiärministern i går.

Johnson varnas

Nu varnas Johnson av Malcolm Turnbull, tidigare premiärminister i Australien. I en intervju med BBC säger Turnbull:

– Var försiktig med vad du önskar. Australiens relation med EU är utifrån ett handelsperspektiv inte en relation som Storbritannien vill ha.

EU är Australiens tredje viktigaste handelspartner, ungefär elva procent av landets varor säljs till EU och landets regering vill gärna förhandla fram ett nytt handelsavtal.

Britterna är än mer beroende av unionen, dit ungefär hälften av landets export går, skriver The Guardian. Det innebär att Storbritannien utan handelsavtal skulle påverkas betydligt mer än vad Australien gör i dag.

”Ingen deal är bättre än en dålig”

Boris Johnson har sagt att han anser att ingen deal är bättre än en dålig deal. Men även Carl Bildt tycker Johnson ska tänka om och skriver på Twitter:

“Någon borde berätta för honom att Australien faktiskt är väldigt angelägna om att förhandla fram ett handelsavtal med EU”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.