Uruguay genomför världens mest långtgående legalisering av cannabis

Uppdaterad
Publicerad

I Uruguay pågår ett experiment medan världen tittar på och håller andan. Röken hänger tung och söt i luften över landet som nu genomför världens mest långtgående legalisering av cannabis.

I Sverige köper vi alkohol på Systembolaget, uruguayanerna kan köpa marijuana på apoteket. Det är förbjudet med hembränning i Sverige, i Uruguay däremot får man driva upp sina egna cannabisplantor, för eget bruk. 

Staten har dessutom kontrollerade odlingar av cannabis, på militära områden, för att förse utvalda apotek med kvalitetskontrollerad cannabis som alltså säljs till ett förmånligt pris. Ett huvudskäl till legaliseringen är att slå undan fötterna på den svarta marknaden. 

– Uruguay har ett ansvar att visa världen att det är systemet, med en reglerad frihet, fungerar bättre är förbud, säger Eduardo Blasina, grundare av Montevideos Cannabismuseum.

I klippet ovan hörs uruguayanerna som är både positiva och negativa till legaliseringen.

Se hela Korrespondenterna-avsnittet ”Knarket och Kapitalet” på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.