Rökpelare från Mosul. USA bekräftar nu att de utfört flyganfall mot IS-mål i staden där många civila dött. Foto: TT

USA bekräftar: Civila dog i vår attack i Mosul

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska militären bekräftar nu i ett uttalande att man ”på Iraks begäran attackerat IS-mål den 17 mars på den plats i västra Mosul där civila offer har krävts”. I flyganfallet ska 200 civila ha dödats.

En utredning har nu inletts av den amerikanska militären för att utröna vad som skett, rapporterar Reuters.

FN uttrycker djup oro över uppgifterna.

– Vi är chockade över den här fruktansvärda förlusten av människoliv, säger Lisa Grande, FN:s humanitära koordinator för Irak.

Om uppgifterna bekräftas rör det sig om det största antalet civila som dödats i ett enskilt flyganfall sedan USA började strida i Irak 2003, rapporterar The New York Times.

”Fälla av IS”

Enligt irakiska militärer rör det sig om ett flyganfall, riktat mot krypskyttar på taken till byggnader i området. Att det fanns civila i husets källare var de inte medvetna om, säger general Maan al-Saadi.

– Efter bombningen blev vi förvånade över de civila offren. Jag tror att det var en fälla av IS för att stoppa flyganfallen och vända opinionen mot oss, säger al-Saadi till The New York Times.

Det finns inga officiellt bekräftade dödssiffror.

Enligt Nawfal Hammadi, som är provinsguvernör i Nineveh, där Mosul är huvudstad, har över 130 människor dödats i flyganfall i västra Mosul de senaste dagarna. Bashar al-Kiki, som är provinsrådets ordförande i området, säger till Reuters att ”dussintals” kroppar fortfarande ligger begravda i rasmassor i staden.

400.000 fast i IS-fästet

Uppgifterna kommer efter rapporter om att tiotals civila dödats i två olika USA-ledda flyganfall i Syrien den senaste tiden, bland annat mot en moské i byn al-Jina, där uppemot 50 människor dödades. Båda händelserna utreds av amerikansk militär.

Omkring 400.000 civila är enligt FN fast i de IS-kontrollerade delarna av Mosul i Irak, som militären sedan i februari kämpar för att återta från terrorgruppen.

  • Med ursprungligen upp emot två miljoner invånare är Mosul Iraks näst största stad. Den ligger vid floden Tigris ett 40-tal mil nordväst om Bagdad.
  • Under en offensiv i juni 2014 tog extremiströrelsen Islamiska staten (IS) kontroll över Mosul. Det var först förra året som de irakiska styrkorna vågade sig på att återta staden. Offensiven inleddes i oktober.
  • Regeringsstyrkorna består främst av irakiska soldater, men även många från de så kallade Folkets mobiliseringsstyrkor (PMF) och kurdiska peshmerga ingår.
  • I januari meddelade det irakiska försvarsdepartementet att östra Mosul var återtaget. I mitten av februari inleddes insatsens andra fas, som går ut på att även ta tillbaka kontrollen över västra Mosul.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Slaget om Mosul

Mer i ämnet