USA:s justitiedepartement har distribuerat foto av fartyget Bella som fraktade olja från Iran. Det är okänt när fotot togs. Foto: USA:s justitiedepartement, AFP.

USA beslagtog en miljon fat olja på tankfartyg väg från Iran till Venezuela

Uppdaterad
Publicerad

USA har beslagtagit över en miljon fat olja ombord på fyra tankfartyg på väg från Iran till Venezuela, uppger USA:s justitiedepartement på fredagen.

Enligt USA konfiskerades drygt 1,1 miljoner fat olja ombord på de fyra tankfartygen. Det är det hittills största amerikanska beslaget av iranskt bränsle, uppger USA.

Det anges inte när, var och hur beslaget ägde rum i uttalandet av USA:s justitiedepartement.

”Med hjälp av utländska partners är denna beslagtagna egendom nu i amerikanskt förvar” skriver USA:s justitiedepartement i uttalandet.

Enligt USA fanns lasten ombord på tankfartygen M/T Bella, M/T Bering, M/T Pandi, M/T Luna. Samtliga är utflaggade till Libyen, enligt Marine Traffic.

Irans marin bordade

Efter att oljan beslagtogs bordade Irans marin ett fartyg ”Wila” i vad som USA beskriver som ”ett uppenbart försök att återta det beslagtagna petroleumet, men de lyckades inte.”

Det amerikanska militära centralkommandot publicerade en video av vad USA beskiver som en ”misslyckad” iransk operation.

Tidigare incidenter

Spänningarna mellan Iran och USA och ett antal europeiska länder ökade förra året efter en serie incidenter som involverade sjöfart i och nära Persiska viken.

Niklas Granholm, forskningsledare vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI)  bedömde då att det var krigshandlingar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.