USA: Desperat sökande efter tornado-överlevare

Uppdaterad
Publicerad

Räddningsarbetare letar just nu igenom stora fält av bråte i sökandet efter överlevande från det 30-tal tornador som dragit genom sex av USA:s delstater. Hela samhällen uppges ha blivit totalförstörda och fler än hundra människor mist livet i vad som beskrivs som en naturkatastrof av historiska proportioner.

– Jag har förlorat allt, säger Janet Kimp i staden Mayfield

Lördagens  förödande virvelstormar har med största sannolikhet krävt över 100 människoliv i centrala och sydöstra USA. Men fortfarande finns hopp om att finna överlevande i ruinerna, berättar Jacqueline Coleman, viceguvernör i den hårdast drabbade delstaten Kentycky för BBC.

– Dödstalet fortsätter att stiga i takt med att räddningsmanskapet söker genom bråte och knackar dörr i de drabbade områdena för att ta reda på vilka som lever och vilka som saknas.

”Har förlorat allt”

En av överlevarna är 66-åriga Janet Kimp i staden Mayfield.

– Dörren blåste upp rätt i ansiktet på mig, men jag lyckades komma undan. Vinden var så stark att den nästan kastade omkull mig. Jag har förlorat allt, säger hon till Reuters.

På söndagmorgonen lokal tid utropade president Joe Biden katastrofläge i Kentucky och därmed kan federala resurser sättas in i räddnings- och uppröjningsarbetet. 

– Jag har sagt att jag gärna åker dit, men jag vill inte vara i vägen. Vi kommer inte att vara i vägen för arbetet med att rädda och återuppbygga, men jag planerar att åka, sade Biden.

Positiva besked från ljusfabriken

Minst 80 personer befaras ha omkommit i delstaten där bland annat ett vårdhem hamnade i tornadons väg. Under natten mot måndagen svensk tid kom ändå positiva besked. I den ljusfabrik i Mayfield där minst tjugo människor beräknades vara döda så har fler än väntat hittats vid liv.

Fabriksarbetarna hade sökt sig hem efter stormen och då inte gått att nå på grund av att telefonlinjer legat nere. Ännu på söndagsmorgonen saknades 60 personer men den siffran är nu nere på åtta. Åtta personer har bekräftats döda i ljusfabriken.

40 mil av förödelse

– Vi var tvungna att ta oss förbi döda för att nå offer som var vid liv, berättar stadens räddningschef Jeremy Creason om insatserna. 

Minst 36 dödsfall har hittills bekräftats från andra delstater, bland annat Illinois, Indiana, Arkansas, Missouri och Tennessee. Antalet omkomna befaras stiga i takt med att fler raserade byggnader blir genomsökta.

Enligt väderlekstjänsten bestod ovädret av ovanligt kraftiga virvelstormar som sammanlagt rev upp nära 40 mil långa spår i marken genom de sex delstaterna, vilket enligt forskare kan vara rekord.

Tornador uppstår i samband med intensiva åskväder och är relativt ovanliga så sent på året som i december. en ovädret  förutspåddes av myndigheter redan den 8 december – en prognos som därefter skärpes ett flertal gånger.

Fakta: Bildas i åskmoln

  • Tornador är små lågtryck som bildas i intensiva åskmoln. De är kraftiga virvelvindar som breder ut sig från molnet ner mot marken.
  • I Sverige kallas fenomenet tromb – en tromb är mindre än en tornado.
  • USA har närmare 1 000 tornador om året som orsakar materiella skador för sammanlagt hundratals miljoner dollar.
  • Trots ett väl utbyggt tornadovarningssystem omkommer i snitt 60 personer varje år.
  • Förutsättningarna för för tornador är goda då torr kall arktisk luft från Kanada möter varm och fuktig luft från Mexikanska golfen på prärien i centrala USA. Då bildas stora mängder superceller (roterande åskmoln) som är gynnsamma för uppkomsten av tornador.
  • Tromber ger ofta upphov till dånande ljud. Vindhastigheten är extrem, upp till 150 m/s.
  • I Sverige är tromber vanligast under sommaren, men kan även förekomma på hösten. Varje år uppstår ett minst tiotal tromber i Sverige, men långt ifrån alla upptäcks.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.