Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Joe Biden uppger att han vill få hem alla amerikaner som befinner sig i Afghanistan, även om det innebär att stanna längre än planerat. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

USA drar sig ur Afghanistan 31 augusti: ”En kamp mot klockan”

Uppdaterad
Publicerad

USA kommer att lyckas med planen att dra sig ur Afghanistan 31 augusti, enligt president Joe Biden. Från europeiskt håll har önskemålet dock varit att USA skulle stanna ett tag till. Men enligt Biden ökar risken för terrorattentat för varje dag som går.

– Ju längre vi stannar ju mer ökar risken för en terrorattack, säger han.

USA:s president, Joe Biden, har gått med på Pentagons rekommendation om att dra tillbaka amerikanska trupperna från Afghanistan 31 augusti, uppger nyhetsbyrån Reuters. Därmed står han alltså fast vid planen och kommer inte trotsa talibanerna, som tidigare i dag sagt att de inte vill se fler evakueringar efter det datumet.

Pentagons rekommendation baseras på ett mer osäkert säkerhetsläge vid flygplatsen varifrån många evakueras.

– Det är stora förväntningar på Biden att i detalj förklarar beslutet att stå fast vid den här tajta tidsplanen som få tror kommer kunna hållas, säger SVT:s USA-korrespondent Stefan Åsberg.

”Växande massiv kritik”

Sent på tisdagskvällen svensk tid höll Joe Biden pressträff. Där meddelade han att tidsplanen för tillbakadragandet ligger fast.

– Jag är fast besluten att säkerställa att vi klarar vårt uppdrag, säger Biden.

– Ju snabbare vi blir klara, desto bättre.

Han medgav samtidigt att USA:s plan hänger på att talibanerna är fortsatt samarbetsvilliga och inte försöker sätta käppar i hjulet för amerikanerna på plats.

Biden betonade även att risken för terrorattentat är stor.

– Ju längre vi stannar ju mer ökar risken för en terrorattack. Varje dag vi är på plats är ännu en dag som vi vet att IS har flygplatsen som måltavla med syfte att attackera både USA, allierade och civila. Varje dag på plats ökar risken för våra soldater, säger Joe Biden.

Redan innan Biden hade hunnit tillkännage beskedet om att han gått med på Pentagons rekommendation hade det dock hunnit komma reaktioner med anledning av hur USA avslutade sin insats i Afghanistan.

– Det är växande massiv kritik mot Biden. Han har marknadsfört sig själv som en president med stor utrikespolitiskerfarenhet, att han ska vara en taktiker, detta ger en helt annan bild, säger Stefan Åsberg.

Talibanernas talesperson, Zabihullah Mujahid, säger att inga förlängningar av deadline kommer att accepteras. Enligt talespersonen håller allting på att gå tillbaka till det normala i landet, förutom kaoset vid flygplatsen, som är ett problem.

Tidigare kom även uppgifter om att CIA-chefen William Burns har träffat talibanernas politiska ledare Abdul Ghani Baradar. Enligt källan handlade mötet om evakueringarna på Kabuls flygplats. Några fler detaljer om mötet har inte offentliggjorts.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Både utländska soldater och talibaner bevakar ingångarna till Kabuls flygplats. Foto: CCTV, grafik: Magnus Ziegler

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Talibanernas maktövertagande

Mer i ämnet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Joe Biden uppger att han vill få hem alla amerikaner som befinner sig i Afghanistan, även om det innebär att stanna längre än planerat. Foto: SVT
Joe Biden uppger att han vill få hem alla amerikaner som befinner sig i Afghanistan, även om det innebär att stanna längre än planerat. Foto: Oliver Contreras/EPA/POOL/TT