Erik Åsard, professor i Nordamerikastudier. Foto: TT

USA-experten om avskedandet av Tillerson: ”Kommer inte som en överraskning”

Publicerad

Donald Trump och Rex Tillersons relation har gnisslat och skavt – och nu kommer beskedet: Tump avskedar USA:s utrikesminister.
– Det här är Trumps sätt att agera. Det är hårdfört och okonventionellt – och det ingår i ett mönster, säger USA-experten Erik Åsard.

USA:s president Donald Trumps förhoppningar var stora när Rex Tillerson, den tidigare vd:n för oljejätten Exxon Mobile, valdes till utrikesminister. Men ganska snart framgick det att relationen dem emellan stötte på problem.

– Det kommmer inte som en överraskning. Det här gnisslat mellan dem ett tag. Oftast har Trump sagt något som Tillerson försökt tona ner – senast var det om Nordkorea. De har inte varit särskilt närstående. Tillerson har försökt tona ner den aggressiva retoriken från Trump, säger Erik Åsard, professor i nordamerikastudier med inriktning mot statskunskap.

Förutom Nordkorea, har Trumps och Tillersons åsikter gått isär på flera punkter – bland annat frågan om kärnenergiavtalet med Iran.

”Hårdfört sätt att agera”

Att Tillerson nu sparkas innebär att Trumps lista på antalet avskedade ministrar och tjänstemän bara blir längre.

– Det här är hans sätt att agera. Det är hårdfört och okonventionellt – och det ingår i ett mönster.

På sikt kan tillvägagångssättet få oanade konsekvenser, menar Erik Åsard.

– Det allvarliga i detta är att man bryter ner normer för vad som är acceptabelt beteende. Det är många i departementen som hoppat av eller som inte vill ta jobb helt enkelt. Det är många vakanser som inte är fyllda, och många ambassadörer som inte har tillsats. Det är en väldig kompetensbrist just nu.

Efterträdaren Pompeo relativt okänd

Den 54-åriga Mike Pompeo, nuvarande biträdande CIA-chef, över på utrikesministerposten.

– Det man kan säga om Mike Pompeo är att han är helt okänd för den stora massan, säger Erik Åsard.

Företrädaren Rex Tillerosn ombads kliva åt sidan på fredagen, enligt Washington Post, som var först att berätta om nyheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer