Nikki Haley, USA:s FN-ambassadör. Foto: TT

USA: Fokus är inte att få bort Assad

Uppdaterad
Publicerad

Trumpadministrationen väljer nu ett annat fokus för USA:s engagemang i Syrien, jämfört med under Barack Obamas tid som president. USA säger nu att man inte i första hand fokuserar på att få bort Syriens president Bashar al-Assad från makten.

USA ändrar kurs i sin inställning till Syrien och presidenten Bashar al-Assad. På torsdagen sa Nikki Haley, USA:s ambassadör till FN, att man inte längre prioriterar att få bort presidenten från makten.

– Vår prioritet är inte längre att sitta här och fokusera på att få bort Assad, sa hon till en liten grupp reportrar i FN-huset.

– Vår prioritet är att verkligen titta på hur vi ska få saker gjorda, vilka vi ska jobba med för att verkligen göra skillnad för det syriska folket, fortsatte Nikki Haley.

Nytt fokus under Trump

Hon underströk också att Trumpadministrationen ändrat sin syn på Syrien och Assad, jämfört med Barack Obamas hårda linje.

– Vi kan inte fokusera på Assad på samma sätt som den tidigare administrationen gjorde.

Även Turkiet har ändrat ståndpunkt angående Assad. I december 2016 sa Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu att den syriske diktatorn var ansvarig för 600.000 människors död. ”Någon med den meritlistan ska inte leda ett land” fortsatte Cavusoglu.

Turkiet ändrade ståndpunkt

Men i slutet av januari i år, på Världsekonomiskt forum (WEF) i Davos, sa vice premiärminister Mehmet Simsek:

– Vi måste vara pragmatiska, realistiska. Läget på marken har dramatiskt förändrats, säger vice premiärminister Mehmet Simsek på Världsekonomiskt forum (WEF) i Davos.

– Turkiet kan inte längre insistera på en uppgörelse utan al-Assad. Det är inte realistiskt.

Hård ton tidigare från USA

Barack Obamas offentliga linje var länge att Bashar al-Assad måste avgå. Även om klimatet mildrade något i samband med att USA och Syrien hittade en gemensam fiende i terrorgruppen IS, så har tonen ändå varit hård från USA:s sida. Så sent som i december sa dåvarande utrikesminstern John Kerry under sin sista månad på posten att Assadregimen genomfört en ”massaker” i Aleppo.

Ryssland har stöttat Assadregimen sedan början av kriget i Syrien. Ryska och iranska styrkor och Hezbollah-milis strider på syrisk mark mot rebellerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kriget i Syrien

Mer i ämnet