Trump framkallade tidigare en diplomatisk protest från Kina genom att ta emot ett telefonsamtal från Taiwans president Tsai Ing-Wen (bilden), som gratulerade honom till segern i presidentvalet. Foto: TT

USA i stor vapenaffär med Taiwan

Uppdaterad
Publicerad

USA planerar att sälja vapen till Taiwan för runt 1,42 miljarder dollar. Regeringen har informerat kongressen om planerna, som väntas väcka ilska i Kina.

– Regeringen har formellt informerat kongressen om sju föreslagna försvarsaffärer med Taiwan. De värderas till runt 1,42 miljarder dollar, säger utrikesdepartementets talesperson Heather Nauert till journalister.

Affärerna, som måste godkännas av kongressen, omfattar bland annat tekniskt underhåll för radarsystem, antiradarrobotar, torpeder och robotkomponenter.

Affärerna visar ”USA:s stöd för Taiwans möjligheter att upprätthålla en tillräcklig självförsvarsförmåga”, säger hon vidare. Nauert understryker att vapenaffärerna inte har ändrats USA:s långvariga ”ett Kina”-politik.

LÄS MER: Trump riskerar kinesisk ilska – efter samtal med Taiwan

Kan väcka ont blod i Kina

Nyheten lär trots det väcka reaktioner i Kina, som betraktar Taiwan som en kinesisk provins.

Sedan 1979 har USA erkänt Taiwan som en del av ”Ett Kina”. Innan Donald Trump tillträdde presidentposten väckte han oro med uttalanden om att USA inte nödvändigtvis måste hålla fast vid ”ett Kina”-politiken. Trump framkallade också en diplomatisk protest från Kina genom att ta emot ett telefonsamtal från Taiwans president Tsai Ing-Wen, som gratulerade honom till segern i presidentvalet.

Men Trump har senare försäkrat Kinas president Xi Jinping om att politiken fast och Xi var gäst hos Trump i april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.