Tonen mellan Irans president Hassan Rouhani och USA:s president Donald Trump har hårdnat efter att Iran backat från delar av kärnavtalet, och relationerna mellan länderna har nått en bottennivå. Foto: AP / TT och Jonathan Ernst / REUTERS / TT

USA inför nya sanktioner mot Irans metallindustri

Publicerad

USA:s president Donald Trump inför nya sanktioner mot Irans metallindustri. Det beskedet kom på onsdagen efter att Iran meddelat att landet backar från vissa åtaganden i det gemensamma kärnavtalet.

President Donald Trump beslutade på onsdagen att införa nya sanktioner mot Iran, rapporterar Reuters och AFP.

Det nya presidentdekretet har som avsikt att slå mot Irans intäkter inom metallsektorn och påverkar landets export av stål, järn, aluminium och koppar. Sanktionerna kan också komma att utökas till länder som deltar i affärer med Irans metallindustri. 

Hotar med ytterligare sanktioner

I ett uttalande från Vita huset, hotade Trumpadministrationen med ytterligare åtgärder om Iran inte fundamentalt ändrar sitt beteende.

Beskedet om de nya sanktionerna kom efter att Iran tidigare under dagen meddelat att de backar från delar det internationella kärnavtalet från 2015.

Rouhani vill ha hjälp att rädda oljeindustrin

Irans president, Hassan Rouhani, meddelade i ett tv-sänt tal att beslutet om att frångå avtalet togs för att rädda, inte förstöra det. För att återgå till sina åtaganden vill Iran att de övriga undertecknande parterna – EU, Kina, Storbritannien, Frankrike och Tyskland – ska skydda Irans olje- och bankindustri.

USA har redan infört hårda sanktioner mot Irans oljeindustri, och har uttryckt att målet är att landets oljeexport helt ska upphöra. Så nu sätter Iran press på övriga parter i kärnavtalet för att få hjälp att skydda den industrin.

– Om de fem länderna ansluter sig till förhandlingar och hjälper Iran att få sina fördelar i områdena olja och bankväsende, så kommer Iran att återvända till sina åtaganden enligt kärnavtalet, sade Rouhani.

Metall är, efter oljan, landets största exportindustri och utgör 10 procent av de totala intäkterna från export.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.