Övervakningsfilm visar när oppositionsledaren Leopoldo Lopez bort. Foto: Twitterkonto, Lilian Tintori, fru till Leopoldo Lopez.

Två venezolanska oppositionsledare bortförda från sina hem

Uppdaterad
Publicerad

Oppositionspolitikerna Leopoldo Lopez och Antonio Ledezma har blivit bortförda från sina hem, rapporterar Reuters. Männen har befunnit sig i husarrest och deras familjemedlemmar berättade om bortförandet på Twitter.

Lopez fru och Ledezmas dotter skriver vidare att de håller president Nicolás Maduro ansvarig för försvinnandet, enligt Reuters.

”12:27 på morgonen: stunden då diktaturen kidnappar Leopoldo vid mitt hus” skrev enligt Reuters Leopoldo Lopez fru Lilian Tintori. Hon ska också ha lagt ut en länk som uppges visa hur Lopez blir förd till en bil märk med ordet Sebin, Venezuels säkerhetstjänst.

Krisen i Venezuela

Ledezmas fru Venessa Ledezma har postat en liknande video, enligt Reuters.

Har manat till protester

Leopoldo Lopez har suttit i husarrest sedan i juli, efter att han avtjänat ett tre år långt fängelsestraff för delaktighet i en protest mot regeringen 2014.

Antonio Ledezma har suttit i husarrest sedan 2015, anklagad för att ha lett en kupp mot president Maduro.

Enligt Reuters ska de båda oppositionsledarna ha manat folket i Venezuela att ansluta sig till protesterna mot president Maduro. 

De venezolanska oppositionsledarna Leopoldo Lopez och Antonio Ledezma. Foto: AFP/TT

Sanktioner direkt mot Maduro

USA fördömer, tillsammans med många andra länder, helgens val till en ny författningsförsamling som ska kunna skriva om Venezuelas grundlag efter regeringens önskemål.

Sanktionerna riktar sig mot tillgångar som Maduro kan tänkas ha på amerikanskt territorium. Åtgärderna från USA är ovanliga eftersom de riktar sig mot en sittande ledare.

– Gårdagens illegitima val bekräftar att Maduro är en diktator som ignorerar det venezuelanska folkets vilja, säger USA:s finansminister Steven Mnuchin.

Maduro diktator enligt USA

Under måndagen meddelade USA att man skulle införa sanktioner mot Venezuelas president Nicolás Maduro. Enligt USA är Maduro diktator som och ett hot mot sitt lands demokrati. Sanktionerna riktar sig mot de tillgångar som Maduro kan tänkas ha på amerikanskt territorium.

Sanktionerna införs som en konsekvens efter valet i Venezuela som gäller en ny författningsförsamling, det vill säga ett superorgan med 545 ledamöter som ska ha rätt att skriva om grundlagen efter regeringens önskemål.

Venezuelas president Nicolas Maduro. Foto: Reuters/TT

Maduro kritisk mot sanktionerna

Venezuelas president Nicolás Maduro kommenterade under måndagskvällen USA:s sanktioner mot landet. Sanktionerna visar på den amerikanske presidenten Donald Trumps ”desperation och hat”, enligt Maduro.

– Jag kommer inte att lyda imperialistiska order. Jag lyder inte främmande regeringar. Jag är en självständig president, säger Maduro.

LÄS MER: Våldsam valdag i Venezuela – 10 personer uppges döda

Statsåklagare Luisa Ortega Díaz, en högljudd kritiker i president Nicolas Maduros regering, säger att hon inte kommer att erkänna den nya församlingen, utan ser den som ett uttryck för en ”diktatorisk ambition”. Författningsförsamlingen är inte legitim, anser hon.

Nya val i december

Åtta miljoner människor röstade i valet enligt officiella uppgifter, vilket i så fall skulle innebära ett valdeltagande på 41,5 procent, skriver den venezuelanska tidningen El universal.

Regeringen betecknar valet som en seger. Men valet har ifrågasatts från många håll, bland annat från EU och flera latinamerikanska länder.

LÄS MER: Här är turerna kring valet i Venezuela

Bakom hörnet väntar också regionalvalen i december, som enligt regeringen ska hållas som utlovat.

– Maduro har sagt att valen ska bli av, och utmanat oppositionen att ställa upp i dessa val och mäta sig med regeringen. Det är ett gott tecken, det innebär ju att man vidhåller öppna val och då kan man inte tala om en diktatur, säger Andrés Rivarola, föreståndare för Latinamerikainstitutet vid Stockholms universitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Venezuela

Mer i ämnet