USA:s nationella säkerhetsrådgivare H. R. McMaster Foto: TT

USA: Inget uteslutet gällande Nordkorea

Uppdaterad
Publicerad

USA:s nationella säkerhetsrådgivare H. R. McMaster gick hårt åt Nordkorea i uttalanden under söndagen, och menar att inga metoder för att handskas med dem är uteslutna.

Enligt McMaster visade helgens misslyckade robotuppskjutning på ”provokativt, destabiliserande och hotfullt beteende”, skriver Reuters.

Han kallade även Nordkorea för en ”fientlig regim” och menade att Kim Jong-Un är oförutsägbar och har bevisat sin brutalitet. Vidare tillkännagav han att USA jobbar med sina allierade och Kinas ledning för att fastställa ”en rad av alternativ” för hur man ska handskas med Nordkorea. Uttalandena gavs i den amerikanska tv-kanalen ABC:s program ”This Week”.

Nordkorea-krisen

”Inget är uteslutet vad gäller Nordkorea”, sade McMaster.

LÄS MER: Nordkorea försökte skjuta upp robot – misslyckades

Återhållen Pence på besök i Sydkorea

Några timmar efter det misslyckade uppskjutningsförsöket anlände USA:s vicepresident Mike Pence till Sydkorea inför ett besök. Hans tongångar var mer återhållna, och fokuserade på USA:s och Sydkoreas relation snarare än på Nordkorea, enligt TT.

– Vårt engagemang i den här historiska alliansen med de modiga människorna i Sydkorea har aldrig varit starkare, sade Pence.

TV: Se SVT:s unika bilder inifrån Nordkorea

”Fräste bort inom fem sekunder”

En rådgivare till Pence, intervjuad av Reuters, uttryckte ingen större oro. Han poängterar att testet, liksom ett liknande test i februari, misslyckades.

– Vi behöver inte ta till några kraftigare åtgärder med anledning av det. Den goda nyheten är att den (roboten, reds. anm.) fräste bort inom fem sekunder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet