”Folk kommer in illegalt i landet, vi tar ut dem lagligt”, sa Donald Trump under fredagen. Insatsen har skapat flera protester. Foto: TT

Insats mot papperslösa i USA drar igång i helgen

Uppdaterad
Publicerad

Förra månaden varslade USA:s president Donald Trump om att han ville öka antalet deportationer. Under fredagen bekräftade presidenten att de samordnade tillslagen kommer att inledas under helgen, skriver Reuters.

Amerikanska myndigheter kommer under helgen att genomföra samordnade tillslag för att verkställa detta mål. Aktionerna ska genomföras i tio städer med målsättningen att gripa migranter som därefter kan utvisas.

– De kom in illegalt. De kommer att ta människor och de kommer att skicka dem tillbaka till deras land, sade Trump under en presskonferens i Vita huset.

Hundratals familjer

Tillslagen förväntas rikta sig mot hundratals familjer i de tio olika städerna, skriver Reuters. Trump sa under fredagen att det är en ”stor operation” som kommer att ha huvudfokus på att få ut brottslingar ur landet.

– Folk kommer in illegalt i landet, vi tar ut dem lagligt, sa Donald Trump under fredagen.

Under en vanlig vecka i USA grips tusentals immigranter som vistas olagligt i landet av den amerikanska tull- och invandringsmyndigheten ICE, enligt den amerikanska staten. De flesta av de gripanden görs utan någon information i förväg.

Trump inte oroad

Donald Trump sa under fredagens presskonferens att han inte är oroad över att förhandsmeddelandet om de planerade tillslagen skulle kunna hjälpa de utpekade migranterna att komma undan anhållandet.

– Om ryktet kommer ut, så får det vara så, sa Donald Trump.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mer Utrikes
Mer Nyheter