Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre attacker på två dagar. Se SVT:s sammanfattning av attackerna mot de ryska flygbaserna. Foto: Reuters/SVT

USA: ”Vi uppmuntrar inte Ukraina att attackera Ryssland”

Uppdaterad
Publicerad

Tre olika flygfält och flygbaser har de senaste dagarna attackerats inne i Ryssland. Ukrainas militär har beskrivit attackerna som ”mystiska” och USA understryker att man inte har något med det att göra.

– Vi har varken uppmuntrat eller gjort det möjligt för ukrainarna att slå till i Ryssland, sa USA:s utrikesminister under tisdagen.

Ukraina har officiellt inte tagit på sig ansvaret för attackerna, nästan 50 mil från den ukrainska gränsen, men flera bedömare, och Ryssland, anser att Kiev ligger bakom dem.

USA:s utrikesminister Antony Blinken betonade under tisdagen att man inte uppmuntrar sådana attacker. Men USA arbetar inte heller aktivt för att hindra Ukraina från att utveckla vapen som når Ryssland. Det säger landets försvarsminister Lloyd Austin.

– Vi arbetar inte för att hindra Ukraina från att utveckla sin egen förmåga.

Ukrainas svar på anklagelserna

Samtidigt kommenterade talespersonen för den ukrainska miltären, Yurii Ihnat, de möjliga konsekvenserna av attackerna under en presskonferens på tisdagen.

– Vi har sett satellitbilder och foton som ryssarna själva visat upp. De kommer nu ha mindre utrustning att flyga med efter skadorna från de mystiska explosionerna.

Se en sammanfattning av attackerna mot ryska flygbaser i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.