En kinesisk polis bevakar det stängda amerikanska konsulatet i Chengdu Foto: Alex Plavevski, EPA / TT

USA-konsulat igenbommat efter Kinas order

Publicerad

Relationen mellan USA och Kina blir allt frostigare.
Nu har den amerikanska flaggan halats vid landets konsulat i Chengdu i sydvästra Kina, efter en kinesisk order om att bomma igen konsulatet. Stängningen är en reaktion på att Kina tvingades att stänga sitt konsulat i amerikanska Houston.

På bilder från det kinesiska statliga tv-bolaget CCTV syns hur den amerikanska flaggan långsamt halas ned vid konsulatet tidigt på måndagsmorgonen, lokal tid. Vägen till byggnaden är avspärrad och bevakas av polis.

Peking bekräftade senare att konsulatet hade stängts på måndag förmiddag (lokal tid) och att kinesiska myndigheter ”tagit över det”.

Svar på USA-stängning

Stängningen är Kinas svar på USA:s besked förra veckan att bomma igen det kinesiska konsulatet i Houston i delstaten Texas. USA anklagar två kineser för att ha hackat hundratals företag och försökt stjäla forskning om coronavaccin och i ett tal i torsdags sade utrikesminister Mike Pompeo att Kinas konsulat var ett ”nav för spioneri och stöld av immateriell egendom”.

Kina svarade snabbt med att i fredags beordra stängningen av det amerikanska konsulatet i Chengdu i Sichuan-provinsen i sydvästra Kina. Konsulaten i de båda stormakterna stängdes 72 timmar efter att beskedet kommit och de amerikanska medarbetarna vid konsulatet fick under helgen packa ihop sina saker.

Alla amerikanska skyltar och emblem har tagits bort från byggnaden.

”Hotat Kinas säkerhet”

Att stänga konsulatet är ”ett legitimt och nödvändigt svar på de oresonliga åtgärder USA vidtagit”, skriver det kinesiska utrikesdepartementet i ett uttalande.

– Den amerikanska personalen vid konsulatet i Chengdu har blandat sig i Kinas inre angelägenheter och har hotat Kinas säkerhet och intressen, säger Wang Wenbin, talesperson för det kinesiska utrikesdepartementet.

Spänningarna mellan USA och Kina har ökat på flera sätt den senaste tiden, bland annat när det gäller handeln och Kinas hantering av coronaviruset.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer