Allt fler amerikaner säger upp sig från sina jobb

Uppdaterad
Publicerad

Situationen är unik. Amerikansk ekonomi går på högvarv igen men samtidigt lämnar rekordmånga arbetsmarknaden. Avhoppen är flest inom låglöneyrken och bland kvinnor.

I många fall är det pandemin som påverkat människor syn på livet och vilka prioriteringar som är viktiga.

– Mitt arbete var pressande, med långa arbetsdagar och sena möten. Jag har länge haft en vilja att göra någonting annat av mitt liv och nu tog jag chansen, berättar Elizabeth Duncan.

Fler kvinnor lämnar

Familjen Duncan bor i en rymlig villa i utkanten av Atlanta. Utsikten över det vidsträckta skogsområdet som omger fastigheten är slående. Här samlas familjen ofta kring den bastanta köksön, byggd av tunga marmorskivor.

– Jag ser betydligt mer av mamma än jag gjort någon gång tidigare, säger 16-åriga Marylyn, som den här eftermiddagen arbetar med sina läxor.

Pappa Damon är dataingenjör och yngsta dottern Vivien går i mellanstadiet. Precis som i många andra familjer var det Elizabeth som tog beslutet att säga upp sig.

– Visst har jag funderat kring om det här är en kvinnofälla och varje morgon ställer jag mig samma fråga: fattade jag rätt beslut och kommer jag någonsin tillbaka till arbetsmarknaden igen?

Brist på arbetskraft

Det finns fler än 10 miljoner lediga jobb just nu i USA och arbetskraftsbristen är stor inom flera sektorer. Hotell- och restaurangbranschen har till exempel väldigt svårt att tillsätta de tjänster som är lediga. Det handlar om en låglönebransch som många söker sig ifrån, men mönstret är inte så enkelt. Pandemin har fått miljoner amerikaner att prioritera annorlunda.

– En del är nog rädda för att drabbas av covid, andra byter karriär. I mitt fall var det bara så att jag ville ha mer tid för mina barn. Men visst har pandemin påverkat mycket och vad vi anser är viktigt i våra liv, säger Elizabeth Duncan.

Kan svänga tillbaka

Under hösten sa fyra miljoner amerikaner upp sig från sina arbeten – i månaden. Men det finns en förhoppning att pendeln ska svänga tillbaka när våren och sommaren närmar sig. Då hoppas myndigheter att pandemin avtagit och att fler amerikaner är redo att gå tillbaka till ett normalt liv.

– Den här pausen har gett mig chansen att starta ett eget litet företag. Det är ingenting jag ännu kan leva på men jag tar chansen att bryta ett mönster, att prova någonting nytt. Jag tänker inte gå tillbaka till en vardag med 10 timmars arbetsdag, avslutar Elizabeth Duncan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.