– USA inte kan bestämma över Iran är president Hassan Rouhanis budskap till världen. Foto: TT arkiv

USA lovar tuffa sanktioner mot Iran

Uppdaterad
Publicerad

USA:s nya utrikesminister, Mike Pompeo, presenterar en ny, tuffare strategi efter att USA:s drar sig ur det så kallade Iranavtalet.

– Vem är du att bestämma över Iran och världen? kontrar Irans president Hassan Rouhani.

USA kommer att införa ännu kraftfullare sanktioner mot Iran för att pressa regimen till förhandlingar som inte bara inbegriper landets kärnenergiprogram, förklarade USA:s utrikesminister Mike Pompeo på måndagen.

– Det här är bara början, de mot Iran kommer att bli de kraftigaste sanktionerna någonsin.

Irans atomenergiprogram

USA kommer också att gå hårt åt dem som gör otillåtna affärer med landet.

– Vi kommer försäkra oss om att Iran inte på något sätt kan utveckla kärnvapen – vare sig nu eller någon gång i framtiden, säger Mike Pompeo, enligt Sveriges Radios Ekot.

Han lovade också väldigt tuffa sanktioner.

– Det här är bara början, de mot Iran kommer att bli de kraftigaste sanktionerna någonsin.

Kräver att Iran lämnar Syrien

Enligt Pompeo kommer Iran bara att få lättnader från sanktionerna när USA ser påtagliga och uthålliga skiften i Teherans policy.

Pompeo sade vidare att USA kommer att ställa tolv krav på Iran, däribland att Iran drar tillbaka sina militära styrkor från Syrien. Iran måste också förbättra villkoren för sina medborgare.

Irans svar: USA kan inte bestämma

Irans president Hassan Rouhani svarar att USA inte kan bestämma över Iran, skriver Reuters.

– Vem är du att bestämma över Iran och världen? Världen idag accepterar inte att USA bestämmer över världen, eftersom länder är självständiga. Den eran är över. Vi kommer att fortsätta vår väg och stödet av vår nation, sa Rouhani, enligt den iranska nyhetsbyrån ILNA.

Tysklands utrikesminister träffar Pompeo

Efter uttalandena meddelade Tysklands utrikesminister Heiko Maas att han kommer resa till Washington för att hålla ett möte med Mike Pompeo.

– Jag kommer att resa till Washington för ett möte med utrikesminister Pompeo, under det mötet kommer jag passa på att diskutera saken, sa Maas som svar på en fråga under en presskonferens på måndagen, det rapporterar nyhetsbyrån AP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Irans atomenergiprogram

Mer i ämnet