Syriens president Bashar al-Assad

USA: Tusentals mördade fångar kremerades

Uppdaterad
Publicerad

USA anklagar den syriska regimen för att ha massavrättat tusentals fångar i ett fängelse utanför Damaskus. Kropparna har sedan bränts för att dölja avrättningarna för omvärlden.

Det amerikanska utrikesdepartementet uppger att omkring 50 fångar avrättas varje dag i militärfängelset Saydnaya, som ligger 45 minuter från Damaskus. Många av de hängs och kropparna bränns sedan i ett krematorium, skriver nyhetsbyrån AP.

– Vi tror att bygget av krematoriet är ett sätt att dölja omfattningen av det massmord som äger rum i fängelset Saydnaya, sade Stuart Jones, biträdande utrikesminister med särskilt ansvar för Mellanöstern, vid en pressträff på måndagen.

Syrienkriget

LÄS MER: Hur 75 namn skrivna i blod smugglades ut från Assads fängelse

Publicerar bilder

Vid pressträffen delade utrikesdepartementet ut tidigare hemligstämplade satellitfotografier.

De visar det som sägs vara en byggnad på fängelseområdet som har byggts om för underlätta hanteringen av kropparna som ska till krematoriet.

Bilderna är fotograferade under flera år, från och med 2013. De visar inte definitivt att byggnaden är ett krematorium, men de visar konstruktion som liknar sådan användning.

LÄS MER: HRW: ”Dödlig nervgas i flera attacker”

Smält snö

Ett foto som tagits i januari 2015 visar ett område av byggnadens tak där snön smält bort, skriver AP.

– Bashar al-Assads regering har sjunkit till en ny nivå av demoralisering, sade Stuart Jones, när bilderna presenterades.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet