Biden: Ryssland har ”kärnvapen och olja och inget annat”

Uppdaterad
Publicerad

USA och Ryssland har under onsdagen mötts i nedrustningssamtal, som vissa hoppas kan leda till tö i den helfrysta relationen. Men samtidigt utväxlades hårda ord mellan Moskva och Washington.

Stämningen var reserverad när amerikaner och ryssar i dag möttes i Genève. På pappret handlade mötet om kärnvapenavtal men det ses också som ett test för om den iskalla relationen kan tina något.

Eventuella förhoppningar i den riktningen – eller farhågor, beroende på vem man frågar – fick sig dock en törn redan innan mötet. Vita huset anklagade på tisdagskvällen Ryssland för redan nu lägga sig i USA:s kongressval 2022 genom desinformation.

– Det är ett rent övergrepp mot vår suveränitet, sade president Biden ett i tal i Washington.

Biden tillade att Putin ”sitter på en ekonomi med kärnvapen och olja men inget annat” vilket fick en skarp reaktion från Moskva.

– USA kan knappast kallas en partner. Det är mer som en motståndare, sade Kremls talesman Dmitrij Peskov.

Xi och Putin ”bästisar”

Dagens möte i Genève följer Bidens möte med Putin i juni. Att USA förra veckan gav klartecken för den omstridda rysk-europeiska gasledningen Nord Stream 2 har också beskrivits som en försoningens ”olivkvist” till Ryssland.

Det draget mötte kritik från Ukraina och Polen. Samtidigt råder utbredd amerikansk oro för Rysslands och Kinas fördjupade samarbete. ”Bästisarna” Putin och Xi Jingping har förklarat sin vänskap till varandra, senast förra månaden.

Tanken att locka Ryssland bort från Kina har lyfts i amerikanska expertkretsar men osämjan mellan Ryssland och västländer är stenhård, särskilt efter Rysslands annektering av Krimhalvön 2014. I stället har Ryssland vänt blicken österut, enligt experter SVT talat med.

”Lättare österut”

Kina som god granne är alltid bra för Ryssland men många i Moskva anser inte att relationen till väst ens kan repareras, enligt Andrej Baklitskij på ryska universitet MGIMO.

– Helst vill Ryssland utveckla förhållandet både väster- och österut men just nu är det mycket lättare österut.

Olya Oliker, Europachef för tankesmedjan Crisis Group, säger att Ryssland inte kommer undan att man trots allt har en stor del av sitt land Europa men att man fortsätter utveckla Kina-relationen.

– Det finns utrymme för den att växa och det kommer den förmodligen också att göra.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.