Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
USA:s utrikesminister Antony Blinken säger sig har uppgifter om Rysslands planer mot Ukraina. Foto: AFP/EPA

USA påstår sig ha bevis för ryska anfallsplaner

Uppdaterad
Publicerad

USA:s utrikesminister säger sig ha ”bevis” på att Ryssland har planer på aggressiva insatser mot Ukraina. Utspelet gjordes under militäralliansen Natos utrikesministermöte i Riga i Lettland. På torsdag möts länderna i Stockholm.

Ordkriget mellan Ryssland och Nato har intensifierats under Natomötet i Riga som pågick två dagar. Mötet avslutades på onsdagen, men många av representanterna fortsätter till Sverige för möte med Europeiska samarbets- och säkerhetsorganisationen OSSE utanför Stockholm på torsdagen.

Ekonomiska hot

På en pressbriefing i samband med Natomötet sade USA:s utrikesminister Antony Blinken att man har uppgifter om Rysslands planer:

– Vi är djupt oroade över bevis som visar att Ryssland har utformat planer på betydande aggressiva rörelser mot Ukraina, planer som inkluderar försök att destabilisera Ukraina inifrån, samt planer på stora militära insatser.

– Vi är tydliga gentemot Kreml. Vi kommer att svara med bestämdhet, vilket inkluderar en rad ekonomiska åtgärder (riktade mot Ryssland) som vi tidigare undvikit att utnyttja, skriver AFP.

Krav från Kreml

Från Moskva kom lika intensiva utspel. Rysslands president Vladimir Putin kräver garantier om att Nato inte expanderar vidare österut, och att militäralliansen inte placerar vapen nära den ryska gränsen, skriver AP.

Putin vill också ha detaljerade samtal med västländer om Natos förhållningssätt visavi Ryssland. I uttalandet säger Putin att Moskva kan behöva ”juridiska garantier för landets säkerhet”.

Men Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba upprepade vid Natomötet den ukrainska hållningen att Ryssland inte kan stoppa närmare kontakter mellan Nato och Ukraina:

– Ryssland har ingen talan i sådana diskussioner”, sade Kuleba på ett möte med pressen.

Utrikesminister Kuleba hävdar under Natomötet att Ryssland har samlat 115 000 soldater nära den ukrainska gränsen, bland annat på den annekterade Krimhalvön och i de två regioner i öst som är ockuperade av proryska separatister.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.