Foto: AP/TT

USA-polis tvingas bära överdosmedicin för hundar

Uppdaterad
Publicerad

Efter att flera amerikanska polishundar fått i sig dödliga mängder hyperkoncentrerad narkotika utrustas nu polisens så kallade K9-hundenheter med läkemedlet Naloxon, som motverkar opiatöverdoser, skriver AP.

Polisen i delstaten Massachusetts och i Hartford, Connecticut finns bland de som börjat utrusta sina hundförare med läkemedlet Naloxon. Detta för att motverka oavsiktliga överdoser av läkemedlet fentanyl, och andra snarlika varianter av preparatet. Naloxon, som motverkar effekterna av en opiat- eller opioidöverdos, används även på människor, och delas ofta ut till missbrukare så att de snabbt kan assistera varandra vid en överdos.

LÄS MER: Fortsatt ökning av fentanyl oroar polisen

Enormt svårdoserat

Fentanyl är ett enormt koncentrerat smärtstillande läkemedel av opioidtyp. Effekten liknar heroin, med skillnaden att fentanyl vanligtvis är 50-100 gånger med potent. Detta gör drogen enormt svår att dosera, då en dos stor som ett par sandkorn kan döda såväl en hund som en människa.

Preparatet har blivit allt vanligare i missbrukarkretsar, vilket även innebär fara för poliser och polishundar. Hudkontakt med en minimal mängd fentanyl kan räcka för en överdos hos en människa. I Hartford, Connecticut – en av de städer vars hundförarpoliser nu bär Naloxon – fördes 11 medlemmar av en SWAT-insatsstyrka till sjukhus efter att ha kommit i kontakt med fentanyl under en husrannsakan, enligt AP.

LÄS MER: Drogen har skördat 180 dödsoffer sedan förra våren

Inhalering riskfaktor för hundar

Hundar är också extra utsatta i och med att de luktar sig till preparaten, och därmed löper större risk att få i sig farliga mängder. Förra året fick tre polishundar köras till djursjukhus i Florida efter att ha fått i sig fentanyl, men samtliga överlevde tack vare Naloxon.

– Hundar letar inte efter droger med ögonen eller känner på dem med fingrarna, de bokstavligt talat inhalerar dem, säger Hartfords polischef Brian Foley.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.