Moskvafloden framför Kreml i Moskva. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

USA: Ryssland har skänkt miljarder till utländska partier

Publicerad

Ryssland har i hemlighet skickat minst 300 miljoner dollar, motsvarande drygt 3,1 miljarder kronor, till utländska politiska partier och kandidater i fler än 20 länder sedan 2014.

Den slutsatsen drar USA:s underrättelsetjänst i dokument som tidigare varit hemligstämplade.

Syftet är enligt den amerikanska underrättelsetjänsten att överföra pengarna för att få ryskt inflytande. Bedömningen är enligt en högt uppsatt USA-källa att ”detta är ett minimibelopp och att Ryssland sannolikt har överfört ytterligare betalningar i hemlighet som inte upptäckts”.

Skickat till asiatisk president

Den amerikanska underrättelsetjänsten avslöjar inte vilka länder det gäller, men enligt dokumenten har den ryska ambassadören i ett asiatiskt land, som inte specificeras, försett en presidentkandidat med miljontals dollar.

USA:s president Joe Bidens stab gav landets underrättelsetjänst i uppdrag att studera eventuella pengaflöden efter att Rysslands anfallskrig mot Ukraina inleddes den 24 februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.