USA anklagade Ryssland för att stötta ”barbari” i Syrien. Foto: TT

USA: Ryssland stöttar barbari i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Efter de hundratals bombningarna av Aleppo i Syrien hårdnar tonen mellan USA och Ryssland i FN. USA:s ambassadör anklagar Ryssland för att stötta ”barbari” i landet.

Tongångarna under söndagens extrainsatta möte i FN:s säkerhetsråd tyder på att en vapenvila i Syrien är långt borta, snarare ökar motsättningarna mellan de olika sidorna.

”Det är barbari”

USA:s ambassadör i FN, Samantha Power, gav Ryssland en verbal känga under mötet på eftermiddagen i New York.

Syrienkriget

– Istället för att sträva efter fred, bedriver Ryssland och Assad ett krig. Vad Ryssland stöttar och gör är inte anti-terrorism. Det är barbari, sa Power.

”Bombar humanitära konvojer”

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon har tidigare sagt sig vara ”bestört” över våldsupptrappningen. Han sa även att användandet av brandbomber och så kallade bunkerbomber i tätbefolkade områden kan utgöra krigsbrott.

– Istället för att ge livsnödvändig hjälp till civila, bombar Ryssland och Assad humanitära konvojer, sjukhus och räddningspersonal som försöker hålla människor vid liv, fortsatte Samantha Power.

Fler attacker under söndagen

Den väpnade oppositionen har talat om omkring 200 flyganfall mot Aleppos östra delar under fredagen och lördagen. Under söndagen fortsatte attackerna.

Rysslands representant Vitaly Churkin anklagade å andra sidan USA för att ha bidragit till att vapenvilan bröt samman, då man inte lyckats kontrollera rebellernas våld.

– Att skapa fred är nästan en omöjlig uppgift nu, sa Churkin.

”Stora eldklot”

FN:s utsände Staffan de Mistura beskriver attackerna under söndagen som ”av en skala och typ som är helt utan motstycke”.

– Mina medarbetare ser eldklot så stora att de lyser upp nattmörkret som om det vore mitt på dagen, säger han.

Washington Post skriver att vittnesuppgifter talar om att Ryssland och Assadregimen använder förbjudna vapen som klusterbomber, vit fosfor, så kallade ”bunker busters” och tunnbomber. Även Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) har sagt att ”bunker busters” har använts.

Nekar till anklagelser

Iran, som stöttar Assadregimen, har dock gått ut och insisterat på att de Assad och hans allierade inte använder förbjudna vapen.

Rädda Barnen säger att hälften av de skadade i Aleppo är barn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet