Den ryska och den amerikanska flaggan vajar på USA:s ambassad i Moskva. Foto: TT

USA:s ambassad i protest mot ryskt beslut: ”Besvikelse”

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland beordrar USA:s ambassad i landet till kraftiga personalnedskärningar men de flesta av tros bli ryska lokalanställda. Ambassaden protesterar och uttrycker ”stor besvikelse”, efter det senaste draget i de två ländernas eskalerande gräl.

När medier i helgen rapporterade om Moskvas krav på USA:s ambassad att kapa hundratals diplomattjänster så möttes det med framför allt två reaktioner i USA.

Den första noterande en störtdykande diplomatisk relation, kanske sämre än någonsin sedan kalla kriget. Den andra var ett förvirrat huvudkliande: finns det ens 755 amerikanska diplomater i Ryssland?

Svaret på den frågan är nej. Hundratals av de uppskattningsvis drygt 1200 som jobbar vid USA:s ambassad och konsulat i Ryssland är nämligen lokalanställda. De flesta av dem har administrativa sysslor – en del svarar i telefonväxlar, andra städar eller sköter postsystemet.

USA: ”Stor besvikelse”

Men 755 är ändå en stor nedskärning – mer än halva personalen. Kremls talesman säger på måndagen att sådana tjänster, även ryska medborgare, kan räknas in i de som nu måste bort senast den första september.

– Så många amerikanska diplomater finns det inte. Det här avser diplomater och personer utan diplomatstatus, säger Dmitrij Peskov, enligt statliga nyhetsbyrån Tass.

I ett uttalande till SVT bekräftar Maria Olson, taleskvinna för amerikanska ambassaden, att man tagit emot ryska regeringens besked med missnöje.

”Ambassadör Tefft har uttryckt sin stora besvikelse och sin protest”, säger hon.

Hon säger sig däremot inte kunna kommentera antalet anställda som berörs, eller antalet anställda som man i dag har.

Men enligt en rapport från år 2013 som omskrivs i amerikanska medier så var det då 1 279 personer. 1 200 av dem beskrivs lite mer ingående – 333 av dem var då amerikaner och resten utlänningar, de flesta ryssar.

Ilska över sanktioner

Rysslands nya krav kommer efter att amerikanska kongressen godkänt nya sanktioner mot Ryssland. President Donald Trump måste skriva på för att de ska träda i kraft. Men det väntas han också göra, trots missnöje från EU-länder vars ryska samarbetsprojekt kan drabbas.

Kremls senaste drag, där amerikanerna också tas ifrån flera fastigheter, ses som ett svar på de nya sanktionerna. Men från den ryska sidan har man också hänvisat till hur Barack Obama i vintras kastade ut 35 ryska diplomater och tog över fritidshus.

Då avvaktade Ryssland med ett svar, enligt bedömare i väntan på en eventuell kursändring från Trump. De förhoppningarna har under Trumps först halvår som president i princip helt grusats, enligt ryska analytiker.

Kan komma mer

Med hänvisning till kravet på amerikanska ambassadens personalnedskärningar så säger Kremls talesman säger att det inte finns någon poäng med att vänta in Trumps underskrift.

Han tillägger att det också kan komma fler åtgärder, om USA agerar emot nedskärningarna.

– Vi är intresserade i en stadig utveckling av vår relationen. För tillfället måste vi beklagligtvis säga att är långt ifrån det idealet, säger han till Tass.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.