Ken Howery, amerikansk ambassadör i Sverige. Foto: TT

USA:s ambassadör i Sverige har lämnat in avskedsansökan

Uppdaterad
Publicerad

Efter en historiskt lång period utan USA-ambassadör i Sverige tillträdde miljardären Ken Howery posten i september 2019. Nu har han sagt upp sig.

Efter att Donald Trump installerades som USA:s president stod ambassadörsposten i Stockholm tom i över två och ett halvt år.

När miljardären och Paypal-grundaren Ken Howery till slut utsågs och tillträdde sin tjänst i september 2019 var det efter en historiskt rekordlång period utan att USA haft någon ambassadör i Sverige.

Inte ens under Vietnamkriget i slutet av 1960-talet och på 1970-talet var ambassadörsstolen i Stockholm tom så länge, vilket SVT tidigare har berättat.

Nu, efter lite drygt ett år på posten, har Ken Howery sagt upp sig, skriver han själv på Twitter, vilket Expressen var först med att berätta.

”Mitt livs ära”

”Att vara ambassadör i Sverige har varit mitt livs ära”, skriver han i en Tweet.

Ken Howery blev utsedd av presidentens administration till ambassadör 2018 men det dröjde till september 2019 innan senaten godkände nomineringen. Han kom då från en karriär som riskkapitalist och han har bland annat varit med och grundat betaltjänsten Paypal.

I en intervju med TT vid sitt tillträde svarade ambassadören försiktigt på en fråga om president Donald Trumps hårda retorik:

– Presidenten är onekligen okonventionell. Men många röstade på honom just för att han är uppriktig och resultatfokuserad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.