Antalet amerikaner som identifierar sig som två eller flera befolkningsgrupper har ökat drastiskt de senaste tio åren. Foto: Jason Szenes/EPA/TT

Ny rapport visar: USA:s demografi förändrad

Publicerad

Andelen vita amerikaner av befolkningen har krympt markant de senaste tio åren, visar en ny rapport från USA:s statliga folkräkningsbyrå. Minskningen beror på att antalet invånare som anser sig tillhöra flera befolkningsgrupper har tredubblats.

– Det kan få politiska konsekvenser, säger Dag Blanck, professor i nordamerikastudier.

I USA använder man sig ofta av begrepp som vit, svart, latinamerikan eller asiatisk för att beskriva grupper. Till skillnad från i Sverige sammanställer man regelbundet rapporter över befolkningen där etnisk grupptillhörighet ingår, bland annat för att motverka diskriminering. 

Demografiska data spelar stor stor roll i USA, bland annat för hur stora summor federala medel som ska fördelas över landet, men också för hur landets politiker planerar sina valrörelser.

Vita personer utgör fortfarande den största befolkningsgruppen med 57,8 procent, en siffra som dock krympt från 63,7 procent 2010 – den lägsta siffran någonsin.

– Det kan få politiska konsekvenser. Minoritetsgrupper tenderar att stödja demokraterna. När den vita befolkningen minskar kan det bli svårare för republikanerna, säger Dag Blanck som är professor i nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

”USA håller på att förändras”

Siffrorna kan vara en förklaring till att många republikanska delstater nu inför vallagar som gör det svårare för minoritetsgrupper att rösta, förklarar Blanck.

– Det finns en oro bland den vita befolkningen över att det USA man känner sig hemma i håller på att förändras. I vissa delstater utgör de vita inte längre en majoritet, vilket traditionellt har varit fallet.  

Den näst största gruppen är latinamerikaner som ökat från 16,3 procent till 18,7 procent. Trea på listan kommer svarta och afroamerikaner på 12,1 procent, en marginellt lägre siffra än 2010.

Storstäderna växer

Antalet amerikaner som identifierar sig som två eller flera befolkningsgrupper har samtidigt ökat markant – från nio miljoner människor 2010 till 33,8 miljoner 2020, något som till stor del förklarar förändringarna i grupperna vita, svarta och latinamerikaner, konstaterar rapporten.

De senaste tio åren har befolkningen i landets tätorter och storstadsområden ökat med nio procent, i vilka 86 procent av alla amerikaner bor idag. New York står kvar som USA:s största stad.

Trenden att människor flyttar från de mellersta och nordöstra delarna av landet till de i syd och väst har fortsatt.

En åldrande befolkning

Amerikaner över 18 år utgör mer än tre fjärdedelar av USA:s befolkning, en ökning med tio procent jämfört med 2010. Antalet minderåriga, alltså personer under 18 år, har samtidigt minskat till 73,1 miljoner människor från 74,2 miljoner.

– Den vuxna populationen har vuxit fortare än nationen som helhet, säger Andrew Roberts, avdelningschef på Census Bureau, i pressmeddelandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.