Finlands försvarsminister Jussi Niinistö, Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist och USA:s försvarsminister James Mattis. Visa alla (3)
Visa alla (3)

Trumps försvarsminister i Helsingfors: Enskilt möte med Sverige och Finland

Uppdaterad
Publicerad

För första gången någonsin kommer USA:s försvarsminister ha möte med bara Sverige och Finlands försvarsministrar.

Det separata mötet James Mattis kommer ha med Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S) och Finlands försvarsminister Jussi Niinistö sker i morgon.

Det är Finlands försvarsdepartement som berättar att Sverige, Finland och USA:s försvarsministrar kommer att ha sitt första trepartsmöte någonsin.

– Det är första gången de tre ländernas försvarsministrar träffas på ministernivå, säger avdelningschefen Janne Kuusela på Finlands försvarsdepartement till SVT Nyheter.

Inga detaljer

De tre ländernas försvarsministrar kommer ha separat möte i anslutning till att Natos medlemmar och partners i norra Europa, den norra gruppen, möts i Helsingfors. Det har inte läckt ut detaljer om vad som kommer att avhandlas på det separata mötet med Sverige och Finland, annat än ”försvarssamarbete”.

– Vi byter tankar, vad vi sett och vad det betyder för försvarssäkerhetssamarbetet, säger Janne Kuusela på Finlands försvarsdepartement.   

USA:s försvarsminister James Mattis med Finlands president Sauli Niinistö på måndagen

”Guldkort” – inte prioriterat

Både Sverige och Finland har fördjupat militärt samarbete med USA i form av så kallat ”Statement of Intent”. Sverige skrev under avtalet förra året.  Sedan dess har Sverige status som en av Natos ”guldpartners” löpt ut och ska förhandlas om.  Samma sak gäller Finland.

Men enligt Janne Kuusela vid Finlands försvarsdepartement prioriterar försvarsalliansen Nato andra frågor just nu, som till exempel situationen i Afghanistan. Nato prioriterar inte frågan om det så kallade ”guldkortet” just nu, enligt Kuusela.   

Nytt luftvärn för miljarder

Sverige har tidigare beslutat att köpa nytt luftvärn. Affären kan på sikt vara värd mellan 10 och 20 miljarder svenska kronor enligt tidigare uppgifter till SVT. Valet står mellan det amerikanska systemet Patriot och det europeiska SAMP/T. Men frågan är inte på agendan på trepartsmötet med USA. Frågan bereds på regeringskansliet enligt försvarsdepartementet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer