President Donald Trump drabbades av ett rejält politiskt bakslag i en dom i högsta domstolen. Arkivbild. Foto: Alex Brandon/AP/TT

USA:s högsta domstol sätter stopp för Trump att skrota migrantprogram

Uppdaterad
Publicerad

USA:s högsta domstol stoppar president Donald Trumps försök att ta bort skyddet för unga migranter. Fallet har stor betydelse både praktiskt och principiellt.

Ärendet som Högsta domstolen tog upp rör specifikt migrantprogrammet Daca, som berör närmare 800 000 unga papperslösa, ofta kallade ”drömmare” (dreamers), skriver NBC News.

Domstolen konstaterar att regeringen inte tillräckligt förklarat anledningen till att avsluta det federala programmet. Trumpregeringen kan återkomma med ytterligare information, men bedömare tror inte att det är aktuellt så nära inpå ett presidentval.

Frågan om migranternas status i USA är en av Trumps viktigaste inrikespolitiska frågor både som president och i valkampanjen som fick honom att bli vald. Trump har under sin presidentperiod dessutom nominerat två domare till HD, vilket innebär att en majoritet är utsedda av republikaner.

Avgörande röst

Men domen är ett av de hittills största bakslagen inrikespolitiskt för Trump. Fem domare röstade mot Trumps förslag, medan fyra röstade för. Anmärkningsvärt är att chefdomare John Roberts, nominerad av den republikanske presidenten George W Bush, fällde den avgörande rösten.

Programmet Daca (Deferred Action for Childhood Arrivals) infördes av den dåvarande demokratiske presidenten Barack Obama 2012 genom en presidentorder. Den rör unga personer som kommit till USA på olaglig väg som barn.

Programmet skyddar dem från utvisning och ger dem en möjlighet att arbeta och vistas lagligt i landet två år i taget, under förutsättning att de sköter sig och inte ägnar sig åt kriminalitet. Detta delvis med motivationen att barn inte kan hållas ansvariga för sina föräldrars handlingar, att ”drömmarna” inte kan rå för att de tagits till USA.

Kritiserar Obama

Donald Trump, liksom många ledande republikaner, anser att det var fel att Obama fattade ett så viktigt beslut genom en presidentorder. Under valrörelsen 2016 lovade Trump att slopa Daca, till förmån för en ”riktig” lagstiftning.

Trumps försök att riva upp Daca överklagades omedelbart och har stoppats av federala domstolar i både New York och Kalifornien, för att nu ha stoppats även i Högsta domstolen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer