USA:s biträdande justitieminister Vanita Gupta. Foto: JIM LO SCALZO/EPA/TT

USA:s justitiedepartement stämmer Texas

Publicerad

USA:s justitiedepartement stämmer Texas och säger att den republikanskt styrda delstaten med sin nya omritade karta över valkretsar diskriminerar minoriteter och bryter mot rösträttslagen.

– De ändringar i valdistrikten som har godkänts av Texas lagstiftande församling och som har undertecknats av guvernören hindrar svarta och latinoväljare från en rättvis möjlighet att delta i val och att välja sina egna representanter, säger USA:s biträdande justitieminister Vanita Gupta.

Gupta säger att befolkningen i Texas ökade med fyra miljoner människor mellan 2010 och 2020 och att 95 procent av tillväxten kom från minoritetsbefolkningar.

– Texas kommer att få två nya kongressplatser på grund av dess befolkningsökning, som nästan enbart beror på tillväxt i delstatens minoritetsbefolkning, säger hon.

– Men Texas har utformat båda dessa nya platser så att de hamnar i områden med vit majoritetsbefolkning.

Valkartor i USA:s delstater ritas om efter den nationella folkräkning som genomförs vart tionde år.

Justitiedepartementet försöker hindra Texas från att använda de nya valkartorna i kommande val och tvinga delstaten att ta fram nya. USA håller mellanårsval till kongressen 2022 och presidentval 2024.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.