Senatens republikanske majoritetsledare, Mitch McConnell. Foto: Susan Walsh /TT-AP

USA:s nya coronastödpaket godkänns

Uppdaterad
Publicerad

USA:s senats majoritetsledare, republikanen Mitch McConnell, säger att tillräckligt många kongressledamöter från båda partier har ställt sig bakom ett enormt virusstödpaket på 900 miljarder dollar.

President Donald Trump har godkänt en ny förlängd tidsfrist för budgetförhandlingarna, för att undvika en nedstängning av statsapparaten, meddelar Vita huset.

”Kongressen har just nått en överenskommelse. Vi kommer att godkänna ett nytt stödpaket så snart som möjligt. Mer hjälp är på väg”, skriver McConnell på Twitter.

Representanthusets talman liksom senatens minoritetsledare, demokraterna Nancy Pelosi och Chuck Schumer, bekräftar att en överenskommelse har nåtts med republikanerna.

”Godkänns på måndag”

Stödpaketet, som i USA hittills bara överträffas av det ekonomiska stimulanspaket som antogs i våras, innefattar bland annat medel för distribution av coronavaccin liksom checkar på 600 dollar (motsvarande 5 000 kronor) till individer och ett tillskott på 300 dollar i veckan till dem som får a-kassa. Dessutom innehåller paketet stöd till småföretag samt 25 miljarder dollar i hyresstöd, uppger källor för Reuters.

Demokraten Steny Hoyer, majoritetsledare i representanthuset, säger att förslaget troligtvis kommer att godkännas av representanthuset under måndagen för att sedan skickas vidare till senaten.

Förlänger tidsfrist

Samtidigt som pandemikrispaketet behandlas pågår förhandlingar om nästa års budget i kongressen. En temporär statsbudget löpte ut på fredagskvällen, amerikansk tid. Med bara timmar kvar till deadline förlängde kongressen då nödlösningen i ytterligare två dagar, till och med söndagen. Under söndagseftermiddagen förlängdes tidsfristen åter, den här gången till och med måndag midnatt, vilket innebär tidig tisdagsmorgon svensk tid. Vita huset meddelade på söndagskvällen lokal tid att president Trump godkänner förlängningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet