Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den amerikanska regeringen ger lägre ersättning och sämre hjälp till afro-amerikaner som drabbas av extremväder än till deras vita grannar. SVT:s klimatkorrespondent har pratat med invånare i Lake Charles i Louisiana. Foto: Mikael Eriksson/SVT

Svarta drabbas hårdare av klimatförändringar i USA

Publicerad

Den amerikanska regeringen ger lägre ersättning och sämre hjälp till afroamerikaner som drabbas av extremväder än till deras vita grannar. Trots vallöfte att ändra detta har president Biden på två år inte åtgärdat det, som i USA kommit att kallas för miljörasism.

Flera studier visar att FEMA, USA:s räddningsverk, ger snabbare hjälp och mer pengar till vita än svarta – även om de drabbats av liknande skador vid extremväder. SVT:s klimatkorrespondent Erika Bjerström reste till den mest drabbade staden i USA, Lake Charles i Louisiana.

Robert Swain Jr drabbades 2020 när orkanen Laura delvis förstörde hans hem. Hans område är svårt drabbat av klimatförändringarna, men han har inte pengar att flytta någonstans säkrare.

– Jag tror mest att vi behöver mer hjälp från regeringen och ett system så att människor kan få hjälp.

Trots att han är pensionär måste han jobba extra med att packa matkassar för att klara hyran.

– Jag har ingenting emot rika människor, men jag tror att de vill att vi ska leva i fattigdom.

Se när SVT:s Klimatkorrespondent Erika Bjerströms besöker Lake Charles i Louisiana i spelaren ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.