Sökandet efter kroppar fortsätter i Ukraina. Foto: Nyhetsbyrån TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Obama: Putin har ett ansvar

Uppdaterad
Publicerad
USA:s president Barack Obama gick hårt åt Ryssland under en presskonferens på fredagskvällen. Även USA:s ambassadör Samantha Power sa under fredagen till FN att det malaysiska planet troligen blev nedskjutet av en missil från ett område styrt av separatister.

President Barack Obama höll på fredagskvällen ett tal i Washington angående flygkrashen i Ukraina. Han slog fast att det malaysiska planet sköts ned med en luftvärnsrobot som avfyrats från rebellkontrollerat område.

– Missiler mot ett passagerarplan har skjutits från ett område kontrollerat av proryska separatister i Ukraina, sa han.

Obama fortsatte med att säga att Rysslands president Vladimir Putin hade kunnat minska våldet i Ukraina, men att han inte gjort det. Han sa att de proryska separatisterna har fått konstant stöd från Ryssland, bland annat i form av vapen.

”Kommer göra allt för att dölja bevisen”

Den amerikanska ambassadören Samantha Power sade i sitt tal till FN att USA inte kan utesluta inblandning från Ryssland i nedskjutningen av det malaysiska planet. Enligt Power blev ”planet troligen nedskjutet av en missil som avfyrats från ett separatiststyrt område i östra Ukraina.”

– Om det verkligen var proryska separatister som låg bakom den här attacken kommer de och deras finansiärer göra allt de kan för att dölja bevisen, sade Samantha Power.

FN hoppas på vapenvila

FN:s vice generalsekreterare för politiska frågor, Jeffrey Feltman, ska resa till Kiev och Moskva under de närmaste dagarna. FN:s förhoppning är att vapenvila införs i östra Ukraina.

FN:s säkerhetsråd har godkänt ett uttalande som kräver en ”fullständig, grundlig och oberoende internationell utredning av händelsen” rapporterar AP.

Stod i en tyst minut

Ett pressmeddelande från säkerhetsrådet utrycker rådets djupaste sympatier och kondoleanser till offrens familjer.

Medlemmar i rådet stod i en tyst minut till minne för de 298 offren under ett extrainkallat möte under fredagen. FN vill att utredarna av kraschen ska få omedelbar åtkomst till olycksplatsen för att kunna fastslå orsaken till olyckan.

Flyget sköts ner under torsdagen när det flög högt över separatisternas territorium.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

MH17 nedskjutet

Mer i ämnet