Lagförslaget har mött hård kritik och grupper som kämpar för aborträtten har stämt staten Alabama Foto: Butch Dill, TT

USA:s striktaste abortlag stoppad – två veckor innan införandet

Uppdaterad
Publicerad

En federal domare har tillfälligt stoppat den abortlag som skulle träda i kraft i delstaten Alabama om två veckor. Lagen – USA:s striktaste – innebär ett totalförbud mot abort även vid våldtäkt och incest.

I maj i år röstade Alabama igenom förslaget om en ny hårdare abortlag. Kvinnan som gör abort hålls inte straffrättsligt ansvarig, men läkare och vårdpersonal som genomför eller försöker genomföra en abort riskerar 10 till 99 års fängelse. Den enda omständighet då abort tillåts enligt lagen är om moderns hälsa är i fara. 

Lagförslaget har mött hård kritik och grupper som kämpar för aborträtten har stämt staten Alabama. Nu, två veckor innan lagen skulle träda i kraft, har en federal domare tillfälligt stoppat den, rapporterar BBC.

”Kränker individens rätt”

I ett uttalande skriver Myron Thompson att abortförbudet går emot USA:s konstitution och högsta domstolen. 

“Det kränker individens rätt till integritet, att göra val centrala för personlig värdighet och självständighet. Det minskar kvinnors förmåga att agera i samhället, och att fatta beslut om sin reproduktiva hälsa.”

Det tillfälliga stoppet kommer att gälla till dess att domstolen kan ”lösa fallet” i sin helhet, enligt domaren.

Flera delstater inför restriktioner

Beslutet var väntat. När Alabamas guvernör Kay Ivey godkände lagförslaget i maj sa hon att lagstiftningen troligtvis “inte gick att verkställa”, men att domstolar nu måste se över ”denna viktiga fråga”, enligt NY Times.

Abortmotståndare hoppas att fallet så småningom ska nå USA:s högsta domstol och där påverka nationella abortlagar.

Bara i år har abortrestriktionslagar genomförts i 16 amerikanska delstater, dock har inget varit så restriktivt som lagförslaget i Alabama. 

Det här innebär lagen ”Human right protection act”:

Visa

Läkare och vårdpersonal kan riskera mellan 10 och 99 år i fängelse för att ha genomfört eller försökt genomföra en abort.

Kvinnan som gör abort hålls inte straffrättsligt ansvarig.

Enbart i fall där kvinnans liv är i fara är abort tillåten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer