Det är oklart hur många IS-fångar som verkligen kommer att hamna i turkisk fångenskap. Foto: TT

Analys: ”Trump har övergett kurderna och prioriterar Turkiets intressen”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

USA viker sig för Erdogans påtryckningar och överger kurdiska styrkor inför en väntad turkisk offensiv i norra Syrien. Trump-administrationen ger även Turkiet ett kontroversiellt förtroende att ta vid kampen mot IS.

Tomas Thorén

Korrespondent, Turkiet

”Turkiet kommer snart att inleda en militäroperation planerad sedan lång tid”, står det i Visa Husets uttalande, som innebär att USA tar sin skyddande hand från de kurdiska styrkorna.

Mycket tyder på att det redan är krattat för ett turkiskt övertagande av delar av de områden som i dag styrs av SDF-koalitionen med kurdiska YPG-milisen i spetsen. Frågan är om kurderna anser det vara lönt att stanna för blodiga strider mot den turkiska militären, som är överlägsen i styrka.

Analytiker spekulerar istället om ett kontrollerat förlopp där kurdisk-ledda styrkor drar sig tillbaka medan turkiska militären rycker fram.

Detaljen som väckt reaktioner

Men även utan blodiga strider lär det blir en mycket omtvistad militär operation. En detalj från Vita Husets uttalande har redan väckt starka reaktioner:

”Turkiet kommer nu att bli ansvariga för alla IS-soldater i området, som fångats under de senaste två åren i kölvattnen av ’Kalifatets’ territoriella nederlag mot USA”.

Det är oklart hur många IS-fångar som verkligen kommer att hamna i turkisk fångenskap. Turkiets uttalade ambition är att erövra en 30 kilometer djup landremsa längs syriska gränsen, vilket till exempel inte omfattar det ökända lägret al-Hol.

Men frågan om IS-fångarna är ändå brännhet. Turkiets genuina engagemang i kampen mot terrogruppen är kraftigt ifrågasatt av omvärlden. De kurdiska styrkorna, som gjort stora uppoffringar i kampen mot IS, varnar för att de islamistiska extremisterna nu vädrar morgonluft.

Turkiet anklagar å sin sida västvärlden för att vara likgilitig inför det faktum att YPG-styrkorna är en förgrening av Turkiets ärkefiende PKK, som är terrorstämplade av såväl USA som EU.

Trump överger kurderna

I åratal har Turkiet varnat för att de en dag kommer att anfalla de kurdiska styrkorna i norra Syrien med full kraft, vilket framstått som tomma hot så länge USA höll de kurdiska styrkorna under sina skyddande vingar.

Men nu har Donald Trump valt att överge kurderna och prioritera Turkiets intressen. Utsikten att låta amerikanska soldater hamna i direkt konfrontation med den turkiska militären verkar ha avgjorts.

Bara det är en enorm triumf för president Erdogan, som är i desperat behov av framgångar att visa upp för hemmaopinionen. Hans starka grepp om Turkiet har blivit något skakigare, efter oppositionens framgångar i vårens lokalval.

Ingenting garanterar så starkt stöd i Turkiet som att gå till krig mot PKK – och att samtidigt få stormakten USA på knä.

Hårt bakslag

Assad-regimen och Iran motsätter sig Ankaras planer och kallar Turkiet för en aggressiv ockupationsmakt. Men i praktiken är det nog lite de kan göra för att hindra den turkiska militärens kraft.

Kurdernas dröm om att befästa självstyret i norra Syrien till en permanent lösning med internationellt erkänd status ser därmed ut att mötas av ett mycket hårt bakslag.

Vad militäroperationen innebär för den fortsatta kampen mot Islamiska staten återstår att se.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.