USA:s vicepresident Mike Pence besökte de inlåsta migranterna

Publicerad

USA:s vicepresident, republikanen Mike Pence, besökte under fredagen flera av de anläggningar där de gripna invandrarna hålls inlåsta i Texas. Även journalister fick möjlighet att medverka vid besöket, vilket är ovanligt.
– Nu tror jag att det amerikanska folket kan se att den här krisen är på riktigt, sa Mike Pence efter besöket enligt The Washington Post.

När Mike Pence, USA:s vicepresident, besökte interneringsanläggningen i McAllen, Texas, möttes han av en överfylld och illaluktande anläggning där närmare 400 män sitter bakom lås och bom, skriver nyhetsbyrån Reuters. Männen har ingenstans att sova, utan får lägga sig på betonggolvet.

Inlåsta i mer än 40 dagar

Alla de närmare 400 männen har anklagats för att olagligt ha försökt ta sig över den amerikanska gränsen från Mexiko. När journalisterna anlände till anläggningen före Mike Pence ropade männen att de hade hållits fångna där i mer än 40 dagar, skriver The Washington Post. Männen sa att de var hungriga och att de ville borta sina tänder. För att få tillgång till vatten, som bara finns på utsidan, måste de be om lov från vakterna.

”Tuffa saker”

Vicepresident Mike Pence besökte två anläggningar under fredagen i ett försök att försvara administrationens hantering av migrantkrisen. Det var efter att man fått rapporter om att det ska råda omänskliga förhållanden vid anläggningarna.

– Jag blev inte förvånad över vad jag såg. Jag visste att vi skulle se ett system som var övermannat. Det här är tuffa saker, sa Mike Pence på en presskonferens efter besöken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer