John Kerry tycks nu vilja samarbeta med Ryssland i Syrien Foto: AP/TT

USA: Möjligt att samarbeta med Ryssland mot IS

Uppdaterad
Publicerad

USA är villigt att samarbeta med Ryssland i kampen mot terrororganisationen Islamiska staten, IS.

Det säger nu USA:s utrikesminister John Kerry:

– Skulle vi hälsa Rysslands kamp mot IS välkommen? Helt klart, svarar Kerry på besök i London.

Kerry välkomnar Rysslands inblandning och menar att den allt värre flyktingsituationen måste leda till en kompromiss – som måste innebära en politisk förändring i Syrien. I klartext: Att få bort diktatorn Bashar al-Assad.

Villiga att förhandla

– Vi måste förhandla. Och vi hoppas att Ryssland och Iran kan medverka.

Terroriströrelsen IS

– Vi är villiga att förhandla. Är al-Assad beredd att verkligen förhandla? Är Ryssland berett att föra honom till förhandlingsbordet?, säger Kerry enligt nyhetsbyrån Reuters.

Ryssland vill att man nu ska koncentrera sig på att bekämpa IS och betrakta al-Assad som en av motståndarna till terroristorganisationen istället för att tala om avsättning.

Avgång efter förhandlingar

Och plötsligt har Kerry börjat sväva på målet. al-Assad ska inte avgå genast. Det finns möjlighet till en övergångsperiod då USA alltså kan kämpa mot IS tillsammans med både al-Assad och Ryssland mot IS.

Kerry säger nu att al-Assads avgång ska ske efter förhandlingar, enligt nyhetsbyrån Reuters. Det är något helt annat än vad man tidigare hört från USA. Det ser ut som om USA håller på att anpassa sig till en situation där Ryssland spelar med i en större utsträckning än tidigare.

Sedan flera veckor har Ryssland spritt uppgifter om att president Vladimir Putin kommer att erbjuda västländerna ett samarbete i kampen mot IS i Syrien och Irak.

Samtal Ryssland-USA

Han väntas göra sitt definitiva utspel vid FN:s generalförsamling om två veckor. För första gången på länge kommer Putin att vara där och tala tillsammans med al världens ledare.

– Vi har samma mål, har Kerry sagt till den brittiska tv-kanalen Channel 4. Han sa det efter samtal med sin brittiske kollega, utrikesminister Philip Hammond.

I går talade även USA:s försvarsminister Ashton Carter med sin ryske kollega Sergej Shoigu. Det är första gången på över ett år som en amerikansk försvarsminister talar med sin ryske kollega. Detta beror på att Rysslands folkrättsstridiga annektion av ukrainska Krim har kommit emellan.

Ryska trupper i Syrien

Kerry har även bekräftat att det har hållits flera samtal den senaste tiden med Ryssland om ett samarbete när det gäller kampen mot IS.

Det som har hänt de senaste veckorna är det kommit uppgifter – bland annat från amerikanska underrättelsekällor – att Ryssland börjat stationera trupper och vapen i Syrien.

Ryssland har sagt att man skulle kunna sätta in marktrupper i Syrien mot IS om Syrien ber om detta. Och från Syrien har det kommit uttalanden som tyder på att man är berett att göra just detta.

Effektivare vapen

Plötsligt skulle alltså Ryssland bli en stridande part mitt inne i Syrien – mot IS, tillsammans med den syriska armén.

Det finns även rapporter om att den syriska armén – som alltså leds av Syriens diktator – redan har fått effektivare vapen i kampen mot rebeller i Syrien. De kommer från Ryssland, som bekräftat att man försett Syrien med nya vapen.

Rebeller innebär mer än bara IS. För al-Assad och även Ryssland är också andra rebellgrupper som bekämpar al-Assad att betraktas som terrorister. Alltså även få grupper som har västs stöd.

Strider mot USA:s doktrin

Detta gör det svårt för USA. För Ryssland menar att man måste stödja al-Assad i hans kamp mot IS för att överhuvudtaget kunna besegra terrorgruppen.

Det strider mot USA:s doktrin som innebär att varje samarbete med al-Assad är omöjligt. USA menar att fakta talar för detta: Av de 250.000 som dött i det syriska inbördeskriget kan de flesta dödsoffer skrivas på al-Assads konto. IS dödssiffror är bara en bråkdel av detta, hur grym organisationen än är.

Sedan det blivit klart att Putin vill ha ett samarbete med USA mot IS har trycket på president Obama ökat. USA:s bombräder mot IS i Irak och Syrien har pågått utan att det gett några betydande resultat.

Ryska elittrupper

Det är helt enkelt så att bara flygangrepp inte hjälper. Det krävs marktrupper som kan följa upp vad man åstadkommit med flyg. Tanken är att irakiska och syriska trupper utbildade av USA ska bidra till detta.

Men det har fortfarande bara blivit små syriska och irakiska kontingenter som kunnat användas i denna kamp – alldeles för lite för att vara verksamt mot IS. Med ryska elittrupper på plats skulle läget kunna bli ett annat, åtminstone när det gäller kampen mot IS.

Men sedan är den en annan fråga vad det betyder för Rysslands maktställning. Bereder USA – genom att signalera samarbetsvilja – vägen för ett ökat ryskt inflytande i regionen?

Ryssland stoppade USA-bombningar

Detta är andra gången som Ryssland kommer med ett oväntat inspel i Syrien. 2013 var USA nära att börja bomba al-Assad sedan han misstänkts för kemisk krigföring mot sitt folk.

Ryssland lyckades då stoppa USA:s aktion genom att förmå al-Assad att förstöra sin dåvarande kemiska vapenarsenal. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet