Foto: Scanpix

USA ska ha avlyssnat EU-kontor

Uppdaterad
Publicerad

Avslöjandet av USA:s övervakningsprogram fortsätter att växa. Nya uppgifter gör gällande att också EU-kontor i USA ska ha avlyssnats.

Den amerikanska säkerhetsmyndigheten NSA ska ha ägnat sig åt övervakning av själva EU, enligt uppgifter under lördagen i tyska medier.

Det är den tyska tidningen der Spiegel som tagit del av topphemliga dokument som den amerikanske tidigare it-experten på NSA, Edward Snowden, ska ha läckt.

Dokumenten, som är från september 2010, sägs visa att NSA installerat dolda mikrofoner på EU:s representationskontor i Washington. Men också att datanätverket i byggnaden infiltrerats.

Därigenom skulle USA inte bara kunnat höra vad som sägs i byggnaden, utan också kunna läsa e-post och interna elektroniska handlingar.

Enligt det hemliga dokument ska också EU:s kontor i FN ha övervakats.

Jätteskandal om det stämmer

Reaktioner från Bryssel har inte låtit vänta på sig. Europaparlamentets president är en av de som uttalade sig under lördagen.

– Vi behöver få mer detaljer. Men om det stämmer så är det en jätteskandal. Då innebär det en stor belastning för relationen mellan EU och USA. Vi kräver nu omfattande förklaringar, säger EU-parlamentets talman Martin Schultz till der Spiegel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Test storytitel

Mer i ämnet