Polens president Andrzej Duda och amerikanske kollegan Donald Trump har tecknat avtal om försvarssamarbete. Foto: Alex Brandon/AP/TT

USA ska öka sin militära närvaro i Polen

Uppdaterad
Publicerad
Polens president Andrzej Duda är på statsbesök i USA och undertecknade tillsammans med sin amerikanske kollega Donald Trump på onsdagen ett avtal om gemensamt försvarssamarbete.

– Som den här deklarationen gör klart så förenas USA och Polen inte bara av ett strategiskt partnerskap utan även gemensamma värderingar, ömsesidiga mål och en väldigt stark och bestående vänskap, sade Trump under den efterföljande presskonferensen i Vita huset.

Avtalet innebär bland annat att USA kommer att utöka antalet soldater som är stationerade i Polen. Något som Warszawa efterfrågat för att avskräcka Ryssland från möjlig militär aggression.

Polen har åtagit sig att finansiera en ny militärbas som ska kunna husera 1 000 amerikanska soldater. Inför statsbesöket antydde Duda skämtsamt att basen skulle kunna döpas till ”Fort Trump”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer