Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ny alzheimermedicin godkänd i USA – svensk forskning ligger bakom

Uppdaterad
Publicerad

Snart kan amerikaner få tillgång till ett nytt läkemedel mot alzheimers. Läkemedlet baseras på en upptäckt av den svenska forskaren Lars Lannfeldt, professor vid Uppsala universitet.

– Vi ser att försämringen bromsas, en ganska avsevärd bromsning, säger han.

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har godkänt ett nytt läkemedel som är utformat för att bromsa den kognitiva försämring som uppstår hos alzheimerpatienter.

Beslutet kommer efter att en studie med nära 1 800 deltagare nyligen publicerades. Läkemedlet godkänns specifikt för patienter med mild eller tidig alzheimer.

Svensk forskning

Läkemedlet baseras på en upptäckt av den svenska forskaren Lars Lannfeldt, professor vid Uppsala universitet. 2005 gjorde hans företag Bioarctic ett stort framsteg när de tog fram antikroppen Lecanemab.

– Vi ser att försämringen bromsas, en ganska avsevärd bromsning, säger han.

Risk för biverkningar

Men med behandlingen kommer också en risk för biverkningar, bland annat hjärnsvullnad.

– 12 procent av patienterna får det. Men det är bara en liten del, två procent, som får besvär av det, säger Lars Lannfeldt.

Det har även kommit uppgifter om att tre personer ska ha avlidit efter att ha genomgått studien, men det är inte klarlagt om det beror på läkemedlet.

Baseras på tidiga resultat

Läkemedlet godkänns för patienter med mild eller tidig alzheimer, och hjälper sannolikt bara i ett par månader. Det tros ändå kunna förbättra människors liv på ett meningsfullt sätt om sjukdomsutvecklingen bromsas.

Fullständiga försöksdata, publicerade i New England Journal of Medicine, visade att efter 18 månaders behandling saktades den kognitiva försämringen som uppstår hos alzheimerpatienter ner. Forskarna själva beskriver effekten som ”måttlig”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.