USA har testat en medeldistansrobot. Här president Donald Trump längst till vänster, intill försvarsminister Mark Esper. Foto: Alex Brandon/AP/TT

USA testar robot efter INF-utträdet

Publicerad

Den amerikanska militären har genomfört ett första robottest efter att landet dragit sig ur nedrustningsavtalet INF. USA har planer på att placera ut fler medeldistansrobotar i Asien.

En kryssningsrobot som avfyrades från marken flög en sträcka på över 50 mil och träffade sitt mål, meddelar försvarshögkvartetet Pentagon. Testet genomfördes på söndagen på en ö i Stilla havet utanför Los Angeles.

Avtal från 1987

USA:s nytillträdde försvarsminister Mark Esper meddelade nyligen att landet har för avsikt att placera fler medeldistansrobotar i Asien.

INF-avtalet slöts mellan USA och dåvarande Sovjetunionen 1987 och stipulerade att alla medeldistansrobotar med räckvidder över 500 kilometer skulle avskaffas.

Menar att Ryssland gjort avsteg

USA frånträdde avtalet i början av augusti, med hänvisning till att Ryssland brutit mot det. Ryssland nekar till detta och har svarat med att också lämna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.