Kapitolium i Washington D.C. fotograderad timmar innan en nedstängning av amerikanska myndigheter. Foto: Saul Loeb / AFP

Delar av USA:s statsapparat stängs ned

Uppdaterad
Publicerad

Trots intensiva förhandlingar i USA-kongressen är nedstängningen ett faktum: med hundratusentals drabbade drar den amerikanska regeringsapparaten i handbromsen, sedan president Donald Trump och kongressen inte kunnats ena om att förlänga budgeten.

”Detta konto kommer inte att skötas aktivt, på grund av ett avbrott i finansieringen.”

Med detta lite snöpliga besked konstaterar det amerikanska handelsdepartementet från sitt Twitterkonto vad som redan vid midnatt var ett faktum: stora delar av den amerikanska statsapparaten är på ofrivilligt jullov.

Förklaringen är att president Trump vägrat förlänga budgeten fram till februari om den inte också betalar för en mur mot Mexiko, och intensiva förhandlingar med kongressen mynnade på fredag ut i ingenting.

Samtal kommer dock att inledas på nytt under lördagen. skriver The New York Times.

Hundratusentals drabbas

Nio av femton departement och dussintals myndigheter drabbas av nedstängningen, enligt nyhetsbyrån AP, bland annat Departementet för inrikes säkerhet (DHS), Transportdepartementet, Inrikesdepartementet, Utrikesdepartementet och Justititedepartementet.

Totalt 800 000 federala anställda påverkas, varav cirka 420 000 bedöms vara livsviktiga för driften och därmed får jobba obetalt dagarna fram till jul. De andra 380 000 får stanna hemma utan lön, vilket gäller exempelvis i princip alla vid rymdmyndigheten Nasa.

Hur mycket myndigheterna kommer att påverkas beror enligt Washington Post på om nedstängningen drar ut på tiden. De flesta myndigheter – ungefär 75 procent – har trots allt redan fått finansieringsfrågan löst sedan tidigare och drabbas alltså inte.

Under sin presidentvalskampanj gick Donald Trump till val på att han skulle få Mexiko att betala för muren. Men landet har vägrat.

Budgetförhandlingarna orsak

Bråket har sin grund i höstens budgetförhandlingar. USA:s statsbudget har ett brutet räkenskapsår och löper från oktober till september. Vid överläggningarna i september var man överens om hur pengarna skulle fördelas för ungefär 80 procent av statsapparaten.

Men oenighet om Trumps krav på finansiering av gränsbarriärer har satt käppar i hjulet för resten. Därför finansierades de aktuella myndigheterna bara till och med 7 december, något som senare förlängdes till den 21 december.

Fakta: Nedstängda myndigheter

När politikerna inte kan enas stoppas finansieringen av en rad federala myndigheter.

Tre fjärdedelar av regeringens verksamheter är finansierade hela det brutna räkenskapsåret september ut, det gäller bland annat försvarsdepartementet, arbetsmarknadsdepartementet och hälsodepartementet. De organ som nu riskerar att bli utan pengar sorterar under bland annat departementet för inrikes säkerhet, justitie- och jordbruksdepartementen.

Funktioner av betydelse för allmän säkerhet undantas som regel.

Enligt demokrater i kongressen påverkas cirka 800 000 av 2,1 miljoner statligt anställda i USA.

Runt 380 000 personer blir permitterade och ytterligare 420 000 kommer att tvingas arbeta utan lön.

Exempelvis skickas 96 procent av alla Nasa-anställda hem, liksom 86 procent av de anställda vid handelsdepartementet. De flesta av landets parker fortsätter att hålla öppet, men 80 procent av alla anställda vid naturvårdsmyndigheten NPS får stanna hemma.

Av de som måste arbeta utan lön ingår anställda inom rättsväsendet, luftfarten och postväsendet.

Många turistattraktioner, exempelvis museer, kommer utan finansiering att stängas tillfälligt.

USA:s statsapparat upplevde två korta nedstängningar i början av 2018. En betydligt mer kännbar ”shutdown” 2013 varade i 16 dagar och drabbade runt 800 000 federalt anställda, efter en strid om finansieringen av dåvarande presidenten Barack Obamas sjukförsäkringsreform.

Källa: AFP (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.