Amerikanske utrikesministern Mike Pompeo. Foto: TT

USA uppmanar till omedelbar libysk vapenvila

Uppdaterad
Publicerad

USA är oroade över striderna i närheten av Libyens huvudstad Tripoli och uppmanar till en omedelbar vapenvila, uppger den amerikanske utrikesministern Mike Pompeo, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Enligt utrikesministern finns det ”ingen militär lösning” på konflikten i landet och uppmanar till omedelbar libysk vapenvila.

– En politisk lösning är på gång för att ena landet och för att lägga en grund för säkerhet, stabilitet och välgång för alla libyer, sa Mike Pompeo i ett uttalande på söndagen. Samma dag valde USA att evakuera delar av sin styrka som befinner sig i landet.

Flera döda i sammandrabbningar

Under de senaste dagarna har krigsherren Khaifa Haftar med sin milis Libyens nationella armé (LNA) ryckt fram mot huvudstaden där den internationellt erkända regeringen har sitt säte. Och under helgen dödades elva människor och 23 personer skadades i sammandrabbningar i södra Tripoli, rapporterar Reuters och hänvisar till uppgifter från regeringen.

Libyens nationella armé är en av flera miliser som vuxit fram sedan diktatorn Muammar Kaddafi störtades 2011.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.