Newarks flygplats i New York vid ett tidigare tillfälle när säkerheten höjdes. Foto: TT

USA utfärdar global resevarning

Uppdaterad
Publicerad

USA:s utrikesdepartement utfärdar en global resevarning för amerikanska medborgare. UD hänvisar till ”ökade internationella terrorhot”.

Resenärer ska vara extra uppmärksamma när de rör sig på öppna platser, eller i samband med större högtider eller offentliga tillställningar.

Varningen ska gälla fram till den 24 februari.

”Nuvarande information tyder på att ISIL (USA:s beteckning på Islamiska staten), al-Qaida, Boko Haram och andra terroristorganisationer planerar attacker i flera regioner” skriver UD och hänvisar till attacker som utförts i Danmark, Frankrike, Mali, Nigeria och Turkiet.

Antiterror-app

Samtidigt skärper delstaten New York kampen mot terrorism, bland annat genom en ny antiterror-app. Den som laddat ner appen till sin smarta telefon ska med ett knapptryck kunna varna myndigheterna vid misstankar.

Text och bild skickas till delstatens underrättelseavdelning, och avsändaren måste ange namn och telefonnummer.

Guvernör Andrew Cuomo informerar samtidigt om att fler poliser anställs för att öka terrorberedskapen i kollektivtrafiken.

”Vi har ökat vår beredskap efter Parisattackerna, och vi fortsätter att vara vaksamma mot dem som vill sprida rädsla och våld”, säger guvernören.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.