President Obama. Foto: TT

USA utvisar ryska diplomater

Uppdaterad
Publicerad

I en ovanlig och oväntad åtgärd utvisar USA 35 ryska diplomater i Washington och San Francisco. De får 72 timmar på sig att lämna landet.

Utvisningarna är ett svar på ryska ”trakasserier” av amerikanska diplomater i Moskva. Det här uppger högt uppsatta källor till Reuters. Två ryska fastigheter i New York och Maryland stängs också från och med fredag och alla ryska tjänstemän nekas tillträde.

Enligt det ryska utrikesdepartementet väntas totalt 96 ryssar lämna USA till följd av de amerikanska åtgärderna mot Ryssland. Antalet omfattar förutom de 35 diplomaterna, dessas familjemedlemmar, rapporterar Reuters och hänvisar till den ryska nyhetsbyrån Tass.

Trump och Ryssland

Enligt USA:s president Barack Obama har de amerikanska diplomaterna i Ryssland utsatts för ”en oacceptabel nivå” av trakasserier från rysk polis och rysk underrättelsetjänst under det senaste året.

Utrikesminister John Kerry har tidigare tagit upp frågan med Rysslands president Vladimir Putin och med den ryske utrikesminister Sergej Lavrov.

Enligt The New York Times kommer sanktionerna drabba två av Rysslands ledande underrättelsetjänster, inklusive minst fyra högt uppsatta militärer.

Fler sanktioner att vänta

Samtidigt meddelar president Barack Obama i ett uttalande i kväll att en rad ytterligare sanktioner kommer att riktas mot Ryssland med anledning av de misstänkta cyberattackerna i samband med det amerikanska presidentvalet.

– Åtgärderna följer på en rad enskilda och offentliga varningar som upprepade gånger har framförts till den ryska regeringen och är nödvändiga och lämpliga svar till försök att skada amerikanska intressen genom att bryta mot en rad etablerade internationella uppförandekoder, sa Barack Obama.

Ovanlig åtgärd

Enligt Obama kommer hans administration inom de närmaste dagarna att presentera bevis för kongressen som visar att Ryssland har försökt att påverka det amerikanska presidentvalet tidigare i år. Det ska också ha utförts cyberattacker relaterade till tidigare val.

– Det är väldigt sällan som USA gör den här sortens extrema aktioner, som att tvinga diplomater att lämna landet. Så det är en väldigt stark handling av Barack Obama, säger SVT Nyheters USA-korrespondent Carina Bergfeldt.

Obama har kongressens stöd

Den tillträdande presidenten Donald Trump har tidigare avfärdat alla påståenden om att Ryssland ska ha påverkat utgången av det amerikanska presidentvalet.

– Det här är en lurig situation för Trump som hade hoppats på att få en helt annan relation med Ryssland än vad Obama har. Och han kan stoppa alla de sanktioner som Obama inför nu, men Obama har stöd från hela kongressen och det är de som sedan ska godkänna de människor som Trump har valt till sitt kabinett. Så det är en riktig rävsax han har hamnat i, säger Carina Bergfeldt.

Trump själv säger att USA borde ”gå vidare”, men lovar att träffa underrättelsetjänsten för att ta reda på mer.

”För sent”

Representanthusets talman Paul Ryan säger i ett uttalande att Obamas sanktioner kommer för sent då Ryssland under lång tid har försökt att underminera amerikanska intressen.

Enligt den amerikanska säkerhetstjänsten har hacking och cyberattacker utförd av rysk underrättelsetjänst riktade mot USA:s regering och landets innevånare pågått under det senaste decenniet.

Detta har hänt

Under året har flera omfattande dataintrång uppdagats i USA, flera av dem kopplade till den amerikanska valrörelsen. I somras drabbades Demokraterna av flera attacker, som presidentkandidaten Hillary Clinton skyllde på ryska hackare. Den amerikanske presidenten Barack Obama ville då inte utesluta att Ryssland försökte påverka valutgången, till Donald Trumps fördel.

I början av oktober anklagade amerikanska underrättelsemyndigheter ryska regeringen för att ligga bakom hackerattacker mot företag och institutioner i USA. De påstådda dataintrången hade enligt myndigheterna gjorts i syfte att påverka valrörelsen. En talesperson för Kreml avfärdade uppgifterna som ”nonsens”.

I mitten av december pekade både FBI och CIA, liksom USA:s underrättelsechef ut Ryssland som skyldigt till cyberattackerna under det amerikanska presidentvalet. Vid en presskonferens i Vita huset den 16 december sade president Barack Obama att konsekvenser väntar Ryssland.

Källa: Director of National Intelligence, New York Times

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump och Ryssland

Mer i ämnet