Hus i Shaver Lake, Kalifornien, som brunnit ner till grunden efter att skogsbränder härjade i området i början på september. Foto: David McNew/AFP/TT

ANALYS: USA-valet är en ödesfråga för det globala klimatet

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Vem som vinner USA-valet är en ödesfråga för det globala klimatet. Vinner Joe Biden lovar han bygga världens snabbaste järnvägssystem och stanna kvar i Parisavtalet. Skulle Donald Trump vinna fortsätter klimatkrisen att vara en ickefråga och milljölagar ett hinder för att skapa jobb, enligt Trumps analys.

Erika Bjerström

Klimatkorrespondent

I kanske det mest rasande klimattal som en etablerad politiker riktat mot en sittande president anklagade Joe Biden i går Donald Trump för att vara ”klimatmordbrännare”.

Under Trumps tid vid makten har USA rasat ner på sista plats, efter Saudiarabien, på grund av sin klimatpolitik – eller snarare brist på klimatpolitik (enligt Climate Perfomerance Index). Mätningen är baserad på de 61 länder som tillsammans svarar för 90 procent av de globala koldioxidutsläppen.

Presidentvalet i USA 2020

Donald Trump har inte ignorerat  klimatfrågan. Han har istället systematiskt rivit upp de miljö-och klimatlagar riktade mot de tre största utsläppskällorna i USA (lagar som president Barack Obama drev igenom), det vill säga kraven på sänkta CO-utsläpp för bilar, skärpta utsläppskrav på kolkraftindustrin och senast förbud mot utsläpp av metangas vid gas och oljeutvinning.

Klimatkriser av utsläpp långt innan Trump

Enligt Donald Trump är det rimliga åtgärder i en tid då USA:s fokus är att rädda ekonomin och skapa nya jobb. Alla miljöregler är till hinder för näringslivet, enligt Trump. När han besökte sönderbrända områden i Kalifornien i måndags avfärdade han klimatkrisen med orden ”forskarna vet inget”, trots att regeringens egna klimatexperter varnat för att fortsatt förbränning av fossila bränslen kommer att tredubbla risken för skogsbränder i västra USA.

Men att indirekt anklaga Donald Trump för de pågående skogsbränder och översvämningar som är att vänta de närmaste åren är orimligt. De klimatförändringar som vi nu bevittnar är resultatet av utsläpp som skedde långt innan Donald Trump blev president.

I ljuset av det är det inte svårt för utmanaren Joe Biden att lägga ett klimatpolitiskt program som framstår som både djärvt och ambitiöst. Han har lovat att satsa två miljarder dollar på förnyelsebar energi och  stora infrastrukturprojekt som att bygga världens snabbaste och mest effektiva järnvägsnät.

Det är satsningar som ska skapa miljontals nya jobb, lovar Biden. Han har lovat att inom 100 dagar samla till ett globalt klimatmöte och försöka få fart på de haltande förhandlingarna som lidit svårt av att världens mäktigaste land dragit sig ur.

Klimatengagemanget störst bland unga

Klimatet får allt större uppmärksamhet bland väljarna. Klimatengagemanget är som störst bland unga, radikala demokrater. Joe Biden får kritik för att han inte lyckats entusiasmera dem som hellre hade sett Bernie Sanders som demokraternas kandidat. Skulle de stanna hemma på valdagen så är det en seger för Donald Trump. Därför har Joe Biden valt klimatet som en av sina fyra huvudfrågor i valrörelsen.

Över hälften av alla amerikaner uppger numera att de märker av klimatförändringar i sin närmiljö. På tio år har det gått från 44 procent till 60 procent som anser att klimatkrisen är ett stort hot mot landets säkerhet. Men det är en fråga som skär genom partlinjerna, oron är dubbelt så stor bland demokrater än bland republikaner.

Å andra sidan finns en icke föraktlig andel mittenväljare bland republikanerna som också säger sig vara oroade över klimatförändringarna. Om de nu ser att klimatkrisen hotar hus, hem, företag och människors liv kan det bli en av utslagsfrågorna på den amerikanska valdagen.

USA största utsläppsland efter Kina

Opinionsmätningarna om klimatoron gjordes dessutom innan skogsbränderna färgade himlen blodröd över San Francisco och medierna rapporterade om en 13-årig pojke som hittades död i en bil med sin döda hund i knäet, där de sökt skydd mot bränderna.

Vad som blir utslagsgivande på valdagen är för tidigt att säga. USA upplever också just nu en historisk pandemi, hög arbetslöshet och en uppslitande konflikt om polisiärt övervåld mot svarta amerikaner.

Men hur det amerikanska folket röstar den tredje november är också en ödesfråga för det globala klimatet. USA är efter Kina världens största utsläppsland av växthusgaser. Donald Trump har under sin tid vid makten beslutat att lämna Parisavtalet, men också att dra tillbaka utlovade två miljarder dollar till FN:s gröna klimatfonder som ska hjälpa utsatta länder att skydda sig mot extremväder och andra klimatkonsekvenser.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Presidentvalet i USA 2020

Mer i ämnet