USA:s utrikesminister Rex Tillerson (vänster) möter Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson (höger) Foto: AP/TT

USA: ”Vi tar fullt ansvar för läckorna”

Uppdaterad
Publicerad

USA:s utrikesminister Rex Tillerson, som deltar i Donald Trumps utlandsresa, gjorde under fredagen en avstickare från Bryssel till London för att diskutera läckorna kring Manchesterdådet med brittiska myndigheter.

Efter att namnet på den misstänkte terroristen Salman Abedi läckte ut i amerikanska medier bara ett dygn efter tisdagskvällens terrorattack reagerade Storbritannien med ilska. Regeringskällor fördömde läckorna i starka ordalag, och Manchesterpolisen meddelade att de slutar dela med sig av information om dådet till amerikansk säkerhetstjänst.

När Donald Trump nu reser vidare mot Sicilien efter att ha mött NATO-ledarna i Bryssel tog hans utrikesminister Rex Tillerson i stället ett plan till London, för att diskutera läckorna med sin brittiske motsvarighet Boris Johnson.

Terrorattack i Manchester

LÄS MER: Britter rasande över läckor från utredningen

”Hjärtan är krossade”

Reuters har publicerat utdrag från samtalet. Tillerson sade att ”hjärtan är krossade” över hela USA efter Manchesterdådet. Han fördömer läckorna, och menar att USA tar fullt ansvar för dem. Han tillägger att USA:s speciella relation med Storbritannien garanterat kommer uthärda incidenten.

Diskussionen berörde även migration och terrorism – Tillerson sade att ”invandring helt klart är en betydande utmaning i konfrontationen av terrorism”, och Johnson hävade att NATO ”kan ha en viktig roll i att hantera stora folkförflyttningar, speciellt i medelhavsområdet”.

LÄS MER: Terrorn i fokus på G7-möte

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorattack i Manchester

Mer i ämnet