Foto: TT

USA söker fredlig lösning i Nordkorea: ”Men fortfarande redo att försvara oss”

Uppdaterad
Publicerad

Skärpta sanktioner och ökade diplomatiska påtryckningar. Så tänker president Donald Trump lösa hotet från Nordkorea. Det beskedet kommer efter möte med USA:s alla senatorer i Vita huset.

USA vill förhandla om en kärnvapenfri koreansk halvö och söker en fredlig lösning. Det beskedet ger utrikesminister Rex Tillerson, Dan Coats chef för nationella underättelsetjänsten och försvarsminister Jim Mattis i ett gensamt uttalande:

”Men, vi är fortsatt redo att försvara oss själva och våra allierade”.

Nordkorea-krisen

– När vi konfronterar den hänsynslösa nordkoreanska regimen är det avgörande att vi leds av en stark övertygelse om en lösning, både privat och offentligt, både diplomatiskt och militärt, sade den amerikanske amiralen Harry Harris i Vita huset på onsdagen.

LÄS MER: ”Nordkorea provoceras av alla initiativ Trump tar”

Samtidigt upprepade han den hårdnade retoriken gentemot den slutna diktaturen.

Beskedet kommer efter att president Donald Trump samlat landets senatorer i Vita huset för att informera om hotet från Nordkorea och vilka alternativ USA överväger för att möta det hotet.

Hemlig genomgång med Trump

Alla 100 senatorer var inbjudna till den hemligstämplade genomgången.

I mötet deltar förutom Donald Trump även försvarsministern, högt uppsatta generaler och nationell underrättelsetjänst.

QUIZ: Testa dina kunskaper om Nordkorea

Det är ovanligt att presidenter kallar senatorer till sådana här genomgångar, även om det inte nödvändigtvis behöver betyda att en säkerhetskris är nära förestående.

Militära spänningar har dock ökat på den delade koreanska halvön, i och med Nordkoreas framsteg i att utveckla en kärnvapenmissil som kan slå mot USA.

Kontroversiellt robotförsvar

Samtidigt kan det kontroversiella robotförsvarssystemet THAAD, som nu installeras på den koreanska halvön, komma att tas i bruk i Sydkorea inom kort.

LÄS MER: Se SVT:s unika bilder inifrån Nordkorea

Planen är att försvarssystemet ska vara komplett i slutet av året. Men delar av det kan tas i bruk redan om några dagar enligt Washington.

Robotförsvarssystemet är ett svar på de ökade spänningarna i området med Nordkoreas provsprängningar och robottester, i syfte att utveckla landets kärnvapenprogram.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet