Usama bin Laden dödades i en räd av amerikanska specialstyrkor 2011. Foto: AP/Al-Jazeera via APTN

Förre al-qaida-ledaren Usama bin Ladins familj: Han blev hjärntvättad

Uppdaterad
Publicerad

I en första intervju efter terrordåden i USA 2001 uttalar sig Usama bin Ladins mor om sin son. Hon säger att hon fortfarande älskar honom – trots att han var ansvarig för att nästan 3 000 personer dödades i terrorattentaten.

– Han var ett bra barn tills han mötte personer som hjärntvättade honom i tidiga 20-årsåldern, säger halvbrodern Ghalem.

The Guardian har fått den första intervjun med Usama bin Ladins mor, Alia Ghanem, som uppges vara i mitten av 70-årsåldern. Tidningen beskriver familjen som en av Saudiarabiens rikaste och en av familjerna som har störst inflytande i landet.

Familjen har samlats på sina ägor i Jeddah som är familjens hem i generationer för intervjun. Modern säger att hon fortfarande älskar sin son – den forne ledaren för terroristnätverket al-Qaida.

– Mitt liv var väldigt svårt eftersom han var så långt bort från mig. Han var ett bra barn och han älskade mig så mycket.

Alla i familjen har sin egen historia om Usama bin Ladin. En amerikansk elitstyrka dödade honom i en räd i hans gömställe i Pakistan 2011, knappt tio år efter 11 september-attentaten.

Modern i förnekelse

När modern lämnar intervjun för en stunds vila, fortsätter Usamas bröder konversationen. De säger att det är viktigt att komma ihåg att en mor är sällan ett objektivt vittne.

– Det är 17 år nu (efter attentaten) och hon lever i fortsatt förnekelse om Usama, säger halvbrodern Ahmad.

– Hon älskade honom så mycket att hon vägrar att anklaga honom, i stället anklagar hon de som funnits omkring honom.

Halvbrodern Ghalem talar om hjärntvätt.

– Han var ett bra barn tills han mötte personer som hjärntvättade honom i tidiga 20-årsåldern.

Halvbrodern säger att att familjen förstod inom 48 timmar efter attentaten i New York och Washington DC att det var Usama som låg bakom dem.

– Från de yngsta till de äldsta skämdes vi alla. Vi förstod att konsekvenserna skulle bli enorma.

Bild av video som publicerades av Qatars Al-Jazeera tv-sändning den 5 oktober 2001 efter attentaten knappt en månad tidigare då nära 3 000 personer dödades och 6 000 skadades. Foto: AP/Al-Jazeera via APTN

Tillstånd till intervju

Tidningen har fått tillstånd från Saudiarabiens styre för att prata med Usama bin Ladins mamma och bröder.

Två av hans halvbröder är med vid intervjun. En person som är utskickad av regeringen sitter med och lyssnar.

Reportern frågar om Usama Bin Ladens yngste son, 29-årige Hamza, som tros befinna sig i Afghanistan.

Förra året blev han officiellt utpekad av USA som ”global terrorist” och det tyder på, enligt the Guardian, att Hamza axlat sin fars mantel och har en roll i det som finns kvar av terroristnätverket al-Qaida.

Hans morbror skakar på huvudet när Usamas son kommer på tal.

– Vi trodde alla att detta var över, och så sa Hamza ”jag ska hämnas min far”.

– Jag vill inte gå igenom detta en gång till. Om han var framför mig nu skulle jag säga: ”tänk efter två gånger vad du gör. Följ inte din fars steg och vandra in i en hemsk del av din själ”. 

Fakta: Usama bin Ladin

Usama bin Ladin föddes 1957 i Riyad i Saudiarabien som den 18:e av byggmagnaten Muhammad bin Ladins söner.

Han var ledare för terrornätverket al-Qaida, som bildades 1988.

I början av maj 2011 sköts han ihjäl av amerikanska elitstyrkor, efter att ha gäckat USA i ett årtionde efter attentaten den 11 september 2001.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.