Foto: TT

Larm om usla villkor i livsmedelsbranschen

Uppdaterad
Publicerad

Diskriminering, skuldslaveri, olagliga löneavdrag och beslagtagna id-handlingar.

Förhållanden för många migrantarbetare i thailändska kycklingfabriker är usla visar en ny rapport från organisationen Swedwatch, rapporterar Dagens Nyheter.

I rapporten den har 98 migrantarbetare från Burma och Kambodja som arbetar vid sex olika fabriker intervjuats. Och vid fyra av fabrikerna upptäcktes en rad missförhållanden.

– Sverige har köpt kyckling från Thailand i många år och företagen har helt och hållet prioriterat att granska djurhållning och produktkvalitet. Det man inte har gjort är att ställa samma krav när det gäller arbetarnas villkor, säger Kalle Bergbom, rapportchef på Swedwatch.

Organisationen vill inte se en bojkott av thailändsk kyckling. Men konsumenter bör ställa krav på sin affär och kommun att de kontrollerar att arbetskraften i Thailand har bra villkor.

– Det är inte rätt att fattiga migrantarbetare utnyttjas för att vi ska ha billig kyckling, säger Bergbom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.